Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundqvists företagsimperium auktioneras ut

/
  • Maths O Sundqvist i baksätet. Nu är det andra personer som kör finansmannens skuldtyngda företagskoncern Skrindan. Den 17 mars måste miljardskulden vara betald till Carnegie. Foto: David Magnusson/Scanpix
  • ”Maths O Sundqvist är en bra affärsman som tagit alltför stora risker. Mål­-sättningen med auktionen är att stabilisera situationen i Skrindan och se till att koncernen inte faller ihop”, säger Arne Berggren, vd i Valot Invest. Foto :sVT

Maths O Sundqvist är inträngd i ett hörn. Hans jämtländska företagsimperium går på auktion till högstbjudande nästa månad. Om han inte får fram minst en miljard kronor tills dess.

Annons

Kulmen på turerna kring Maths O Sundqvists miljardskuld till Carnegie kom i går.

Enligt Carnegie återstår två val för Maths O: Antingen skriva på ett avtal som innebär att han blir av med miljardskulden och överlåter alla företag till Carnegie. Eller hitta en annan lösning fram till auktionstillfället den 17 mars som innebär att skulden måste betalas.

I båda alternativen blir han sannolikt av med företagen.

– Jag har inte sett några pengar på bordet än. Maths har haft möjlighet från i december att komma fram till något konkret för att lösa situationen, annan än en önskan. Det är ändå så i affärer att till slut måste man visa pengarna på bordet och det vet Maths O Sundqvist, säger Arne Berggren som sköter auktionen.

Han är vd på Carnegies egen ”bad bank” Valot Invest. Den finns till för att ta hand om dåliga affärer och besvärliga krediter. Nu är siktet inställt på Maths O Sundqvists skuldtyngda företagsimperium.

Anledningen till auktionen är den personliga skuld på en miljard som Maths O Sundqvist har till Carnegie. Hans företagskoncern Skrindan utgör säkerhet för lånet.

Ett annat tungt vägande skäl till auktionen är den höga skuldsättningen i Sundqvists koncern.

Förhandlingarna mellan Maths O och Carnegie kollapsade i måndags.

– Maths O Sundqvist har inte kommit med något konkret. Förra veckan satt vi i åtta timmar och gick igenom varenda del i avtalet, in i minsta detalj. Vi var överens och bestämde måndag klockan 15.00 när det skulle skrivas under.

– Men Maths dök inte upp utan talade i stället ut i media. Sedan dess har jag inte hört av honom, säger Arne Berggren

Han vill inte gå in på vad avtalet med Maths O Sundqvist konkret innehåller.

– Men det innebär att om Maths skriver på så går han skuldfri ur det här och vi tar över hans koncern Skrindan.

– Maths får också ett generöst erbjudande vad gäller startkapital så att han kan fortsätta verka som en entreprenör lokalt, säger Arne Berggren.

Ordet ”startkapital” uppges innebära att Maths får behålla en rad tillgångar ...

Vilka tillgångar skulle Maths få behålla om han skriver på avtalet då?

– Nu kommer vi in i detaljer i avtalet som är en sak mellan mig och Maths.

– Men det är inte så generöst att han får behålla fastighetsbolagen eller någon del i dessa, framhåller Arne Berggren.

– Vi måste ha respekt för att Maths är skyldig oss en miljard kronor. Man måste också ha respekt för att hans koncern är väldigt högt belånad med väldigt stor skuldsättningsgrad.

Enligt Arne Berggren innebär Carnegies upplägg att man tar över Maths O Sundqvists koncern, så det blir möjligt att hålla ihop företagsgruppen och stabilisera den.

– Vi gör det för att se till att koncernen kan fortsätta verka lokalt. Om inte risknivån dras ned är risken att alltihop i Skrindan splittras, säger Arne Berggren.

Han har ett förflutet i bland annat världsbanken och Securum; som avvecklade dåliga krediter under finanskrisen i Sverige 1990–1994.

Arne Berggren räknar med att Sundqvists bolag blir kvar hos Carnegie och Valot Invest även efter auktionen.

Och spekulationer är redan igång om att Maths O Sundqvists ansträngda ekonomi öppnar för Carnegie att komma över ett stort bestånd fastigheter i Skrindan till ett intressant pris, sedan fastighetsmarknaden och börsen rasat.

Hur stora är lånen i Skrindan?

– Det är mellan 8–9 miljarder i skulder när man tittar på alla bolag som ligger under Skrindan, säger Arne Berggren.

Även Maths O Sundqvist nämnde den summan i veckan. Han anser att tillgångarna ligger på 9,5 miljarder.

Varför får han inte chansen till en ackordsuppgörelse?

– Vi har gett honom ett oerhört generöst erbjudande. Vi kan kalla det ackord där vi skriver av resten av skulden på en miljard, säger Arne Berggren.

Kan Skrindan tänkas vara värt mer än en miljard?

– Vi få se vad resultatet blir av auktionen blir. Jag vore väldigt glad om den ger mer än en miljard. Det innebär att vi skulle få tillbaka alla våra pengar, säger Arne Berggren.

Mer läsning

Annons