Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundqvist om Carnegies nya ägare: Nu finns förutsättningar

På ondagen blev det klart. Riskkapitalbolagen Altor och Bure Equity köper Carnegie av Riksgälden. Maths O Sundqvist välkomnar de nya ägarna.

Annons

– Jag hoppas att det nu äntligen kan finnas förutsättningar för en konstruktiv dialog om hur jag ska kunna lösa mina lån, säger finansmannen i ett pressmeddelande.

– Jag utmålas som orsak till Carnegies problem. Men jag sänkte inte Carnegie. Carnegie sänkte sig själva genom bristande rutiner och kontroll visar Finansinspektionens beslut – och jag dras med i kölvattnet.

Bure och Altor betalar 1,9 miljarder kronor för Carnegie Investment Bank (CIB) och Max Matthiessen utspritt på ett antal år. Om de nya ägarna dessutom lyckas få in mer pengar på de rejält nedskrivna skulderna som CIB har att kräva in kan staten via Riksgälden kassera in ytterligare. Garantin är minst 250 miljoner kronor, skriver TT.

Sammantaget har Riksgälden värderat intäkterna för affären till 2 275 miljoner kronor. Lånet som Riksbanken gav Carnegie uppgår till 2,4 miljarder kronor.

Bedömningen är att skattebetalarna ska gå jämnt upp innan affären gör bokslut.

– Säker kan man inte vara. Men det finns en vinstdelningsplan och vår bedömning är att de får tillbaka pengarna, säger CIB:s styrelseordförande Peter Norman.

Det fanns högre bud på Carnegie än vinnarnas på Riksgäldens avgörande möte i tisdags, erfar TT.

Men brådska och oklarheter gjorde att priset landade under Carnegies skuld till staten.

Med lite mer tid och en ”renare affär” skulle Riksgälden ha kunnat få betalt för hela lånet till Carnegie på 2,4 miljarder kronor, med råge, uppger två anonyma källor som deltagit i budgivningsprocessen.

– Riksgälden avbröt budgivningen för tidigt. De skulle absolut ha kunnat få upp priset. Och det var inte det högsta budet som vann, säger en källa till TT.

Peter Norman, ordförande i Carnegie, slår ifrån sig kritiken. Han hävdar att det ”i princip” var fritt fram att lägga bud fram till Riksgäldens styrelsemöte i tisdags.

Men han kan inte utesluta att det bland buden fanns högre belopp än de 2 275 miljoner kronor som man nu har säkrat från Altor och Bure.

Annons