Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundqvist får fortsätta som företagare i ny uppgörelse med Carnegie

/

Maths O Sundqvist och Carnegie lanserar tillsammans en ny lösning som innebär att han kan fortsätta som företagare i sitt koncernbolag Skrindan.
Men fastigheter för omkring 10 miljarder i Skrindan ska i fortsättningen ägas av Carnegie.

Annons

– Hela Skrindan åker in i Carnegie med den här föreslagna lösningen, säger Rolf Åbjörnsson, styrelseordförande i D Carnegie & Co.
• Vilken roll får Maths o Sundqvist i Skrindan framöver?
– Hela fastighetsbeståndet ska in i gamla Carnegie och han blir en större aktieägare där. Genom att vara en stor ägare så kommer han att engageras i företagandet.
– Idén är att utnyttja entreprenören Maths O Sundqvist och inte slänga honom på sophögen. Han är en positiv kraft och det här är bättre än om det hamnar hos Riksgälden och folk som inte har någon känsla för detta, säger Rolf Åbjörnsson till LT.
Förslaget läggs nu fram till statliga Riksgälden som ett sätt att lösa tvisterna om Sundqvists skuld till Carnegie Investment Bank.
Som LT tidigare skrivit har Riksgälden har utlyst en auktion på de panter i Skrindan som man tagit för Sundqvists stora personliga skuld till Carnegie.
Enligt det nya förslaget till uppgörelse ska Carnegies ägare få tillgångar i Mats O Sundqvists hela fastighetsinnehav i bolagen Fabös och Norrvidden, samtidigt som Sundqvist själv kan fortsätta som företagare.
Om Riksgälden accepterar förslaget blir D Carnegie & CO AB ägare till aktierna i det pantsatta bolaget AB Skrindan och Maths O Sundqvist kan fortsätta vara företrädare för verksamheten, enligt ett gemensamt pressmeddelande.
– På detta vis kommer D Carnegie & Co AB att bli ägare till ett fastighetsbolag med en tillgångsmassa i storleken 10 miljarder och med ett resultat, som för innevarande år beräknas till 400 mkr före skatt.
– Genom detta kommer alla juridiska och ekonomiska tvister att kunna klaras ut. Riksgälden – och därmed skattebetalarna – har kunnat hållas skadelös samtidigt som aktieägarna i D Carnegie & Co AB blir ägare till ett intressant fastighetsbolag, enligt ett gemensamt pressmeddelande i dag.
Enligt Maths O Sundqvist ligger lösningen i linje med vad han tänkt sig för egen del.
– Den föreslagna lösningen innebär att jag får den möjlighet att göra rätt för mig, som jag hela tiden efterlyst, konstaterar Maths O Sundqvist.
– Lösningen innebär också att jag kan fortsätta som företagare vilket naturligtvis känns mycket bra. Min förhoppning är nu att sunt förnuft ska få råda och även Riksgälden accepterar denna lösning. Därmed kan alla rikta blicken framåt igen, säger Maths O i pressmeddelandet.
Från Carnegies sida intar man en positivare hållning i frågan än i förra veckan. Då var det aktuellt med auktion på alla Sundqvists företag till högstbjudande.
– Som företrädare för aktieägarna i Carnegie är det min förhoppning att detta ska vara en acceptabel lösning även för Riksgälden, säger Rolf Åbjörnsson, styrelseordförande i Carnegie.
Det värde i Skrindan som föreligger utöver den tvistiga lånefordran kommer Maths O Sundqvist att erhålla ersättning för i form av aktier i D Carnegie & Co AB.
Enligt vad Carnegie uppgav förra veckan är skulderna i Skrindan mellan 8–9 miljarder när man tittar på alla bolag som ligger under Skrindan.
Det hävdas också att Maths O Sundqvists personliga skuld till Carnegie är en miljard. Själv hävdar han att den är klart mindre.
Accepterar statliga Riksgälden den föreslagna lösningen är enligt Rolf Åbjörnsson tanken att man ska träffa en överenskommelse med Maths O Sundqvist om skulden i nästa skede.
– Jag tror det är lättare för oss att hantera det på kommersiella villkor i Carnegie än att staten är inne och håller på med frågan, säger Rolf Åbjörnsson till LT.

Mer läsning

Annons