Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sture är fortfarande otrygg

/
  • Förutom att vända upp och ned på hela huset i jakt på värdesaker lade tjuvarna som besökte Sture Törngrens hem ned mycket tid och kraft på att bryta upp kassaskåpet som stod på nedervåningen. Alla guldsmycken efter Stures mamma försvann, och frimärkssamlingen som låg där blev helt förstörd.

För över två år sedan hade Sture Törngren inbrott i villan på Frösön. Men fortfarande påverkar det hans vardag med obehagskänslor och sömnsvårigheter.
– Det är ett rent helvete, säger han.

Annons

Det var en helg i december för över två år sedan som Sture Törngren åkte bort över helgen. I området där han bor på Frösön har de god grannsamverkan och brukar ha uppsikt och titta till varandras bostäder. Så skedde även denna helg.

– Jag hade sett till så folk var hit på lördagen och tittade till och körde fram med bil, så det blev spår i snön eftersom det hade snöat, säger han.

Men Stures hem fick ändå påhälsning av oinbjudna gäster. Inbrottet tros ha skett någon gång under natten mellan lördag och söndag. Tjuvarna hade brutit upp ett fönster på nedervåningen, från baksidan av huset.Väl inne har de tagit god tid på sig att söka igenom hela bostaden.

– Alla skåp och alla dörrar var öppna och de hade sökt runt överallt, till och med i linneskåpet. Du skulle ha sett hur det såg ut här, säger Sture.

De tog med sig allt möjligt av värde, som smycken, pengar och klockor men även redskap i form av skruvdragare, borrmaskin, hyvel och sticksåg samt kläder.

Under trappan till nedervåningen hade tjuvarna också hittat Stures kassaskåp. Något de ägnat mycket tid åt.

– De hade släpat fram det på golvet så golvmattan blev förstörd, sedan har de sprungit med vatten från köket och ner till kassaskåpet, så det var alldeles blött hela vägen, säger han, och tillägger att det finns olika teorier om varför vattnet användes.

In i kassaskåpet tog de sig, och fick med sig alla guldsmycken efter Stures mor.

Det blev en sen söndagsnatt för Sture den där kvällen. Inbrottet upptäckte han när han kom hem vid 22-tiden. Polisen kom därefter och gjorde en grundlig undersökning i tre timmar för att säkra spår.

Sedan fick han själv ta itu med att få fram en bräda så fönstret hölls stängt. Försäkringsbolaget kunde inte rycka ut med akuthjälp.

Och turerna med försäkringsbolaget har därefter tagit kraft och tid, och är inte över än.

– Jag rekommenderar att man ser över vad man har för försäkringar, säger han.

Totalt skedde 14 inbrott i Östersundstrakten den helgen Sture hade inbrott, och mycket talar för att det var en proffsliga som besökte länet. Polisen gjorde en grundlig undersökning, men fick lägga ned utredningen efter några månader när det inte dök upp några spår.

Sedan inbrottet har Sture vidtagit extra försiktighetsåtgärder i hemmet, men han känner sig inte lika trygg längre när han väl far ut och reser. Obehagskänslan att någon varit inne i bostaden är fortfarande kvar.

– Det är ett rent helvete. Knäpper det till på natten vaknar jag och kan inte somna om igen, säger han.

Mer läsning

Annons