Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentfusket på nätet är nästan borta

Plagiaten via internet har i princip försvunnit visar den sammanställning av tentamensfusk som Mittuniversitetet har gjort från 2008. Men fusklappar är fortfarande vanligt. I ett fall varnades en student för att ha haft med sig en påslagen mobiltelefon.

Annons

Disciplinnämnden på Mittuniversitetet utredde sammanlagt elva anmälningar om plagiat och fusk i samband med tentamina förra året.

Av dessa fälldes åtta studenter och fick antingen varningar eller stängdes av från att beträda universitetets lokaler i mellan sex och tio veckor.

Antalet fall är nästan jämförbar med året innan då tio fuskärenden utreddes och sex studenter fälldes.

– Vi har haft ganska normala mängder, men vi kan se en liten förskjutning som avviker tydligt jämfört med tidigare år. Plagiaten från nätet har nästan helt försvunnit efter införandet av Urkund, säger Arne Wahlström, jurist på Mittuniversitetet

– Förut var det den vanligaste fuskmetoden vi hade, men jag tror att vi bara hade ett eller två fall under 2008.

Antiplagiatkontrollsystemet Urkund, infördes på Mittuniversitetet i december 2007 och går ut på att studenternas tentamenstexter scannas i ett datorsystem – allt för att snabbt ta reda på om studenterna ”klippt och klistrat” hela eller delar av andra studenters texter.

– Man ska vara väldigt desperat eller kanske inte så klipsk om man använder sig av det fusket. Urkund har verkligen varit en sak som har levererat det det skulle, konstaterar Arne Wahlström.

Däremot är det fortfarande inte helt ovanligt att inte så nogräknade studenter har med sig fusklappar på tentamina.

– Vi ser i antalet disciplinärenden den här gången att de flesta har haft med sig fusklappar i olika former.

I sammanställningen intill har studenter skrivit allt från marginalanteckningar i böcker till prasslat med handskrivna fusklappar och använt sig av mobiltelefonen som en potentiell modern fusklapp.

Mer läsning

Annons