Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter kommer inte att garanteras boende

Östersunds kommun kan inte längre garantera en bostad till alla universitetsstudenter som behöver tak över huvudet. Kommunen har därför beslutat om begränsningar i bostadsgarantin.

Annons

Den kommunala bostadsgarantin har tidigare utlovat att alla som studerar vid Mittuniversitetet är garanterade någon form av studentboende i kommunen. Men inför terminsstarten 2009 har kommunstyrelsens utvecklingsutskott beslutat att begränsa garantin.

Det innebär att den som framöver ansöker om en studentbostad måste läsa minst halvtid vid universitetet. Förändringen innebär också att studenter som behöver en bostad måste komma in med ansökan en viss tid innan terminen startar.

De företag som hyr ut studentbostäder uppmanas också att framöver göra regelbundna kontroller så att de som bor i lägenheterna fortfarande är studerande. Sådana kontroller har inte gjorts tidigare.

Anledningen till att kommunen nu inför vissa begränsningar i bostadsgarantin är att antalet studerande vid Mittuniversitetet väntas öka kraftigt till höstterminen. Det innebär att efterfrågan av studentbostäder med största sannolikhet blir så stor att de befintliga lägenheterna, rummen och stugorna inte kommer att räcka till. Tidigare år när kommunen haft svårt att leva upp till den utlovade bostadsgarantin så har studenterna fått bo i ”vanliga” lägenheter. Men dagens bostadsbrist gör att sådana lösningar är helt uteslutna.

Anja Palm är vice ordförande i Studentkåren i Östersund. Hon tycker att begränsningarna är rimliga.

– Jag är positiv till det här förslaget som läget ser ut i dag. Men självklart tycker vi att det behöver byggas fler studentlägenheter.

Hon berättar att de 40 temporära lägenheter som byggs på universitetsområdet just nu förmodligen inte kommer att täcka behovet och hoppas att kommunen fattar beslut om fler studentlägenheter framöver.

Mer läsning

Annons