Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter har svårt att klara julekonomin

/
  • – Jag klarar mig absolut. Jag bor fortfarande hemma och har halva studielånet, så det går bra, säger Frida Genhög som pluggar till personalvetare.– Det blir tajt. Jag har fått spara in lite på mat och hemresorna nu några månader före jul så att jag ska ha råd, säger Malin Löfqvist som också pluggar till personalvetare.Foto: Ulrika Andersson– Jag har ganska liten släkt så jag har inte så många att köpa julklappar till. Men det är klart att det kan bli tufft ändå, man får planera. Jag stickar och virkar en del julklappar också, säger Åsa Myrin som läser till personalvetare.
  • – Nu när mina syskon är vuxna så ger jag dem lite billigare julklappar. Till exempel är smaksatt olivolja och hela vitlökar roligt att få. Det är ju ändå tanken som räknas. Flickvännen och syskonbarnens julklappar lägger jag lite mer pengar på, säger Pontus Rosér som pluggar till socionom.
  • – Jag jobbar lite extra, det blir ju några tusenlappar i alla fall. Men det är klart att man skulle behöva mer pengar, speciellt till jul,säger Lisa Nilsson som läser Sportteknologi.– Jag jobbar mycket extra så det känns ganska lugnt.–Om jag inte hade jobbat hade jag haft panik, säger Sanna Andersson som också läser Sportteknologi.

Fyra av tio studenter är oroliga för hur de ska klara av julen ekonomiskt. Det visar en undersökning som Novus Opinion gjort på uppdrag av TCO, Tjänstemännens centralorganisation.

Annons
Undersökningen som genomfördes i november bland 1000 studenter i landet visar bland annat att 15 procent av studenterna var mycket oroliga inför julen och hur de ska gå runt ekonomiskt.
– Det borde vara självklart att alla ska kunna studera utan ekonomiskt stöd från familj och andra anhöriga, säger Sture Nordh, ordförande i TXO, i ett pressmeddelande.
Den prisklass där majoriteten, 35 procent, av studenterna kommer att hålla sig i när de handlar julklappar är 500 till 999 kronor. Endast elva procent kommer köpa klappar för mer än 2000 kronor och sju procent kommer inte köpa några julklappar alls.
– Jag tror inte att de som inte själva har pluggat vet hur svårt det är att leva på studentlån. Om man vill att folk ska plugga och vara välutbildade borde man höja bidragen, säger Pontus Rosér som pluggar till socionom vid Mitthögskolan i Östersund.
I undersökningen framgår också att 56 procent av studenterna säger att de inte klarar sig på studiemedlen. De behöver jobba extra eller få hjälp av föräldrar eller andra anhöriga för att få ekonomin att gå runt.
TCO är starkt oroade över studenternas ekonomi. De ser ekonomin som ett hinder för många som funderar på att plugga vidare efter gymnasiet. För att studenterna ska få rimliga levnadsvillkor vill TCO att bidragsdelen i studiemedlet ska höjas med 900 kronor per månad, uppger de i ett pressmeddelande.
Annons