Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömavbrott släckte ned stora delar av Östersund

/
  • Jessica Tillström på Wedemarks konditori fick använda huvudräkning för att hålla reda på kundernas inköp medan det var strömlöst i Östersund.
  • Kristina Petri med sonen Erik kunde inte ta sig upp för fyra trappor när inte hissen fungerade. Även porttelefonen strejkade under strömavbrottet.

Det blev svart i centrala stan i går morse. Ett stort strömavbrott berörde 9 200 kunder och varade i en halvtimma.

Annons
Strax efter halv nio på onsdagsmorgonen så slocknade centrala Östersund. Det blev ett avbrott på en 130-kilovoltsledning mellan Lugnvik och centrala stan som varade en halvtimma, till elva minuter över nio.
Då hade Jämtkraft kopplat om strömmen så att den gick andra vägar förbi felsträckan, men på eftermiddagen i går var det ännu oklart exakt vad felet var.
- Det är någonting i vår datoriserade kontrollutrustning som har gjort att strömmen slagit ifrån. Att hitta felet kan ta flera dagar om det vill sig illa, men under tiden kör vi på reservmatning och det kan man göra i princip hur länge som helst, så det är ingen fara med strömförsörjningen till kunderna, säger Håkan Roos, som är informationsansvarig på Jämtkraft.
På Wedemarks konditori var det mörkt och mysigt medan levande ljus lyste upp disken med konditorivaror. Kunderna kom som vanligt men fick betala för sig med kontanter.
- Vi får ju inte upp lådorna. Det är bara att räkna ihop och komma ihåg till strömmen kommer tillbaka, sa Yvonne Gabrielsson.
Varken ugnar, kylar eller frysar hade heller ingen elektricitet, men det var färdigbakat för morgonen och kylvarorna klarar sig i flera timmar enligt personalen.
- Vi har bara hunnit brygga en laddning kaffe, så vi får se hur länge det räcker. Men sedan har vi ju alltid läsk, sa Yvonne Gabrielsson.
Att en modern stad är helt beroende av elektricitet blev tydligt på många sätt under morgonen, trots att få butiker var öppna i den tidiga timman. Räddningstjänsten fick rycka ut till Sporthallen vid Wargentin där ett dieselaggregat i källaren gått hett och en rökutveckling börjat.
- Det går larm på flera ställen nu, sa Peter Frykman från Räddningstjänsten.
I Kärnangaraget tog sig bilarna inte ut ur mörkret och Kristina Petri blev förvånad när porttelefonen inte fungerade och dörren istället stod öppen dit hon skulle.
I trappuppgången var det kolsvart och eftersom hissen stod stilla kunde hon och sonen Erik, snart ett år, inte ta sig upp till den öppna förskolan fyra våningar upp på Z-gränd. Hon tog dock de ändrade planerna med ro.
- Vi får ta en promenad i stället, sa hon.
Annons