Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Striden i församlingen är över

/
  • Kyrkoherde Gunnar Prytz Leland och kyrkorådets ordförande Herbert Sjödin (C) tog varandra i hand som ett bevis på att stridsyxan har kastats i sjön.
  • I går besökte det regionala skyddsombudet Sten Bylin Östersunds församling för att ena parterna och han lyckades. Nu är allt förlåtet och parterna arbetar framåt.

I går handlade det om förlåtelse i Östersunds församling när stridsyxan grävdes ner och avtalet med kommunen om värmestugan har sagts upp.

Därmed blir det heller ingen anmälan från kyrkoherden till Domkapitlet.

Annons

Nu går kyrkorådet och personalen med kyrkoherden Gunnar Prytz Leland i spetsen vidare i samförstånd.

I går kom det regionala skyddsombudet Sten Bylin till Östersund för att samtala med kyrkorådet och personalen.

– Det har varit svårigheter en längre tid i Östersunds församling, säger han. Personalen mådde väldigt dåligt för några veckor sedan och i dag har jag träffat ett 20-tal medlemmar liksom ledningsgruppen.

Sten Bylin tycker att dagen varit givande. Parterna har haft olika mening i sakfrågan men detta har nu lösts ”i god anda på ett positivt sätt”.

– Nu tror jag att alla kan se positivt på framtiden, säger Sten Bylin vidare. Här finns väldigt goda förutsättningar att det ska kunna fungera.

Han bad kyrkorådets ordförande Herbert Sjödin (C) om ursäkt för att han uttryckt att bäst före datum hade gått för honom som kyrkopolitiker.

– Efter dagens samtal kan man se att båda parter mognat och ser framåt, det går därför att flytta fram datumet rejält. Det handlar om att förlåta, stryka streck och gå vidare.

Uppgörelsen mellan kyrkoherden och kyrkorådet presenterades i åtta punkter.

Verksamheten i Gamla kyrkan fortsätter med ledningsgruppens stöd, utan indragning av personal och nuvarande verksamhet.

Arbetsmiljön i Gamla kyrkan ska anpassas till den verksamhet som bedrivs.

Samarbete ska ske med kommunen gällande Värmestugan (utan koppling till Gamla kyrkan)

Ledningsgruppen ska arbeta vidare med att hitta samverkansformer med kommunen i det diakonala arbetet.

Samtal ska föras mellan kyrkoherde och kyrkorådsordförande, med stöd av regionalt skyddsombud, för att utveckla samarbetsformerna mellan ledningsgrupp och kyrkoråd.

Regelbundna informationer från samordnarna i kyrkorådet om verksamheten, vid särskilda tillfällen ska budgetdialoger föras.

Varje fullmäktigesammanträde ska innehålla en punkt rörande information från församlingsverksamheten.

Ingen anmälan från kyrkoherden sker till Domkapitlet.

– Det här känns jätteskönt, säger Herbert Sjödin, jag är tacksam över att mötet kommit till stånd. Men vi måste ta det beslut som vi fattade om Gamla kyrkan.

Gunnar Prytz Leland känner i dag att han har stöd från politikerna, de har rätat ut alla bekymmer och nu ska de arbeta vidare framåt.

Mer läsning

Annons