Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stressig tid för postkontoret – en kvarts miljon julkort ska fram

/
  • Julkorten betyder extra mycket jobb för brevbärarna. Bruno Johansson delar ut på Prästgatan i Östersund och rundan tar ofta minst en timme längre, både på grund av att det är mer brev att bära ut samt att det är så mycket folk i farten på gågatan innan jul. Foto: Ulrika Andersson
  • Julkorten står sig som tradition, trots alla moderna sätt att skicka hälsningar på som finns i dag.  På postkontoret vid Stadsdel Norr  i Östersund passerar omkring  200–250 000 julhälsningar under december.

Det är bråda dagar på postsorteringen innan jul. För trots att vi kan mejla, sms:a, mms:a och ringa iväg våra julhälsningar så skickas fortfarande 40 miljoner julkort i Sverige.

Annons

På postkontoret vid Stadsdel Norr i Östersund sorteras försändelser till hela Östersund med omnejd och under december månad fördubblas skörden av brev som passerar lokalerna. Cirka 200–250 000 julkort skickas här i Östersund.

För trots att vi nu har möjlighet att skicka julhälsningar på flera moderna sätt verkar många inte vilja släppa traditionen med julkort.

– Vi har legat kvar på ungefär samma volym de senaste tio åren, säger chefen Hans Bergander.

Julkorten, som postas med särskilt julfrimärke, skulle läggas på lådan senast den 16 december. Därefter har de grovsorterats på de större postterminalerna i landet. Posten garanterar sedan att de delas ut innan julafton.

Efter helgen fick postkontoret i Östersund en rejäl last av kort och kuvert, som ska hinna ut före julafton. Vid postsorteringsfacken står brevbäraren Marina Ejenstam och lägger julhälsningar på rätt plats. Och hon har inte ledsnat på dem än, trots att hon har hanterat ett stort antal.

– Det är lite besvärligt när det är knepiga modeller, säger hon och pekar på stora utskurna kort.

– Eller när de skickar så små kort så det nästan bara får plats ett frimärke.

Knepiga modeller har en tendens att haka i varandra i postsorteringen och det kan skapa lite oreda.

Annars är det mest adresserna som vållar brevbärarna huvudbry. För det är ofta folk använder sig av antingen väldigt bristfällig information, eller väldigt gamla adressuppgifter.

– Det kan vara gatuadresser med nummer som försvann för länge sedan, eller vägar som inte finns, säger Marina.

Ett julkort till ”Anna i Östersund”, eller en hälsning adresserad till några namn i Lit är exempel på sådant som hamnar i en särskild hög.

– Det finns ju 1600 hushåll i Lit, suckar Hans Bergander.

Då får postens personal ägna sig åt lite eftersökning innan julhälsningen når fram. Går det att lösa skickar de ut breven eftersom. Löser man det inte lagras alltid breven i sex månader innan de makuleras, i fall någon söker efter dem. Vykort lagras på postkontoret, men igenklistrade kuvert skickas till Post- och telestyrelsen i Kiruna.

Mer läsning

Annons