Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk hotar stänga butiker till påskhelgen

/
 • Brittmari Olofsson på Ica matmästar’n tycker att rätten till heltid är ett          rimligt krav i avtalsförhandlingarna. Foto: Ulrika Andersson
 • Agneta Bäckman tror att det kan bli problematiskt om många affärer tvingas stänga på grund av strejken. Kanske blir det till att bunkra mat.Foto: Ulrika Andersson
 • Dan Ekström kommer inte att bli uttagen till strejk den här gången eftersom han jobbar inom Kooperativa förbundet som förhandlar sina avtal lite senare. Men han stödjer kampen för ett bättre avtal.Foto: Ulrika Andersson

En av årets viktigaste handelshelger hotas av strejk. Förhandlingarna mellan fackförbundet Handels och arbetsgivarsidan har strandat vilket kan leda till att många butiker står utan personal till påskhelgen.

Annons

Det kollektivavtal som gäller ett stort antal anställda inom handeln löper ut den 31 mars. Men parterna har hittills inte lyckats nå en lösning om ett framtida avtal. I lördags strandade förhandlingarna helt.

I går träffades Handels styrelse för att fatta beslut om eventuella stridsåtgärder. I dag väntas förbundet offentliggöra om man tänker ta ut medlemmar i strejk och i så fall vilka butiker som blir aktuella. En strejk bland de handelsanställda skulle i så fall bli aktuell från och med skärtorsdagen den 1 april, en strejk som i så fall förmodas sätta stor press på arbetsgivarparten Svensk Handel.

– Jag vill inte föregå förbundsstyrelsens beslut om eventuella stridsåtgärder men det är väl ingen hemlighet att en strategi skulle kunna vara en strejk som ligger inför påsken, säger Jan-Christer Jonsson som är ombudsman på Handels avdelning 27 och representant för medlemmarna i Jämtlands och Västernorrlands län.

Om det blir varsel om strejk så beror det enligt honom på Svensk Handels ovilja att förhandla.

– Att förhandlingarna strandat beror ju på att motparten har lämnat sitt nollbud och inte ändrat det på sex veckor. De säger att de avvaktar industrins avtal men när de inte kommer med något så måste vi ju vidta åtgärder.

Handels kräver främst tre förändringar av det nuvarande avtalet.

Det handlar om löner, anställningsformer och en reglering av arbetsgivarens möjligheter att hyra in tillfällig personal. Anställda inom handeln i Östersund som LT talat med säger att lönen är okej men att frågan om olika anställningsformer är viktig.

– Jag missunnar inte de unga att jobba men jag tycker det är bra att facket arbetar för rätt till heltid för deltidare, säger Brittmari Olofsson som jobbar på Ica matmästar’n i Östersund.

Enligt Jan-Christer Jonsson så har andelen visstidsanställda inom handelsområdet ökat från 5 procent till 30 procent på 15 år.

Rätten till heltid och rätt till tillsvidareanställning är därför viktiga frågor för förbundet. Dan Ekström som arbetar på Coop forum i Östersund är en av dem som hoppas att rätten till heltid ska få genomslag i förhandlingarna.

– Det är väldigt många deltidstjänster inom handeln så det är bra att den frågan drivs av facket. Jag själv jobbar 69 procent men vill arbeta heltid, säger han.

Annons