Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsjön frös som vanligt

/
  • Storsjön lade sig lagom till den 18 december, vilket är kring det medeldatum då sjön brukar frysa till om man tittar tillbaka i statistiken. Men än ska man vara försiktig att ge sig ut på isen, det varnade räddningstjänsten för häromdagen efter den tragiska drunkningsolyckan i Locknesjön.Foto: Håkan Luthman
  • Storsjön lade sig lagom till den 18 december, vilket är kring det medeldatum då isen brukar frysa om man tittar tillbaka i statistiken. Men än ska man vara försiktig att ge sig ut på isen, det varnade räddningstjänsten för senast häromdagen efter den tragiska drunkningsolyckan i Locknesjön.

Natten mellan torsdag och fredag lade sig isen på Storsjön och därmed hölls sig isläggningen till nära medeltalet. I alla fall om man tittar tillbaka i statistiken några år.

Annons

Statistik över isläggningen på Storsjön finns att hämta så långt tillbaka som 1870-talet och medeldatumet för när isen sjön brukar frysa till är den 15 december.

Ibland har isen dock låtit vänta på sig betydligt längre än så. Vintern 91–92 lade den sig den 6 januari och vintern 71–72 var den några dagar tidigare med den 3 januari. Vintern 52–53 lade den sig den 4 januari och vintrarna under krigsåren 43–44 och 44–45 frös isen den 1 januari, enligt statistik från den väderstation som Försvarsmakten haft på F4, Frösön.

 

Mer läsning

Annons