Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsjöbadet i behov av 50 miljoner för underhåll

/
  • Faksimil:http://10.10.100.146:8080/xlibris/show?id=1728771
  • Storsjöbadet behöver ytterligare mellan 40 och 50 miljoner kronor till underhåll. Det slås fast i en underhållningsplan av kommunens tjänsteman. Faksimil:http://10.10.100.146:8080/xlibris/show?id=1186032
  • Faksimil:http://10.10.100.146:8080/xlibris/show?id=260589

Storsjöbadet fortsätter att kosta kommunen stora summor pengar.

Nu behövs ytterligare mellan 40 och 50 miljoner kronor för underhåll.

– Badet tar väldigt mycket pengar, säger Jan Högberg, fastighetschef på Östersunds kommun.

Annons

Det förklarade han också i en skrivelse till utförarstyrelsen på torsdagen. Tjänstemännen konstaterar att det finns ett stort behov av mer pengar för underhåll av kommunens fastigheter.

– Vi förvaltar över 400 000 kvadratmeter och sammanlagt 190 objekt. Mängden spelar roll. Under de senaste åren har vi också investerat fem miljoner kronor i fönsterbyten. Men gymnasiebyn och Storsjöbadet är två enskilda objekt som tar väldigt mycket pengar, förklarar Jan Högberg.

Hur mycket pengar behövs för Storsjöbadet?

– Det är flaggat för mellan 40 och 50 miljoner kronor i underhållningsplanen.

Vad ska pengarna gå till mer exakt?

– Det är för underhåll av den gamla delen som är byggd i mitten av 80-talet. Storsjöbadet är en utsatt byggnad och det är miljön inne som drar mest, säger Jan Högberg.

Vad finns det för risker om pengarna inte skjuts till?

– Kortsiktigt är det inga stora risker. Vi har presenterat det som att det finns ett stort behov och är överens om att det måste göras någonting. Men allting handlar om vilken ambitionsnivå man lägger sig på. Och det är ju ytterst en politisk fråga.

Kommunens problem verkar inte stanna vid enskilda objekt. Politikerna fick under mötet också ta del av en revisionsgranskning av kommunens lokalutnyttjande. Och även hos revisorerna är uppfattningen att det behövs mer pengar för att underhålla kommunens fastigheter; mellan 30 och 40 miljoner bara för de kommande två åren.

– Det är verksamheten som bedömer att under underhållningsbudgeten inte är tillräcklig. Ett konstaterande av de ansvariga som vi har fått fram genom intervjuer, säger Per Söderberg, ordförande för kommunrevisionen.

Med den nuvarande budgeten så kommer kommunen, enligt revisionsrapporten, att få problem att "bibehålla kommunens fatighetsbestånd gällande funktionalitet, driftsäkerhet och kapital":

– Det är en budgetfråga som måste avgöras i kommunfullmäktige. Informationen som vi har fått fram är att det krävs mer resurser, säger Per Söderberg.

Brukar kommunen lyssna till er revisorer i sådana här frågor?

– Vi gör drygt 15 granskningar per år där vi ber att få svar av kommunstyrelsen. De brukar ta till sig synpunkterna och lägga in det i sina planer.

Problematiken kring kommunens fastigheter ska upp i kommunstyrelsen senare i vår.

Annons