Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsjöbadet drunknar i sina kostnader

/
  • Med en ganska vag plan på vad som skulle byggas om tänker kommunpolitikerna sig inledningsvis en upprustning på kring 40 miljoner kronor. Ganska snart skrivs det upp till 55 miljoner, som blir till 70 och slutar på 83 miljoner.

Under 2004 får kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att börja planera för en kraftfull investering kring Valhallområdet och Storsjöbadet. Sommaren 2008 står badet klart. Och slutnotan blev 83 miljoner kronor.

Annons

Investeringen i ett nytt bad ska kunna räknas hem i form av mer besökare som ger större inkomster. Inledningsvis talades det om en investering på cirka 40 miljoner kronor.

– Från början fanns bara ett underlag på 1,5 A4-sida för det nya badet. De säger sig själv att det kan vara svårt att hitta rätt och göra ett riktigt kalkylunderlag då, säger Bertil Åsén, teknisk chef i kommunen.

Kommunen budgeterade snart för en investering på totalt 55 miljoner kronor, varav 40 miljoner under 2007 och 15 miljoner under 2008.

Men de anbud som kommunen fick in visade att arbetet kunde kosta 70 miljoner kronor, varav 40 miljoner 2007 och 30 miljoner 2008. I mars 2007 avsatte därför kommunfullmäktige ytterligare 15 miljoner till investeringen.

Kommunfullmäktige beslutade i samma veva att ombyggnaden skulle förutsätta att badet ska vara tillgängligt för alla.

Under 2008 får kommunfullmäktige återigen ta fram mer pengar för det nya badet. 3,2 miljoner behövs för olika underhållsarbeten, både sådana som man varit medvetna om, samt sådana som har uppkommit under byggets gång.

I december 2008 har badet varit öppet ett halvår redan, men kostnaderna fortsätter att dra iväg under hösten och notan slutar i slutändan på 83 miljoner.

– Kostnadsökningen med 13 miljoner efter upphandlingen till dess att bygget var färdigt blev ovanligt stor.

– Det beror mycket på att förutsättningarna ändrades under byggets gång, vilket ofta händer när man bygger om befintliga hus, säger Bertil Åsén.

Bland annat visade det sig att det var ett felaktigt ritningsunderlag.

Mer läsning

Annons