Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större risk att åka fast i länet

Jämtlandspolisen ligger högt upp i att klara upp brott där en misstänkt person blivit inringad.

Annons

Det framgår av Rikspolisstyrelsens verksamhetsrapport för 2009.

Om man vill mäta i vilken utsträckning polisen lyckas binda gärningsmän till de brott som anmäls är personuppklaringsprocenten ett lämpligt mått.

Polismyndigheten i Jämtland har under 2009 visserligen en stor minskning av antalet personuppklarade brott med minus 9 procent. En mindre minskning av ärenden redovisade till åklagare noteras också.

Ändå är andelen personuppklarade brott i förhållande till inkomna anmälningar en av de högsta i landet, konstaterar Rikspolisstyrelsen.

Första halvåret 2009 så var andelen personuppklarade brott i länet preliminärt 27 procent, av samtliga brott. Helårssiffran är inte klar. Men i en del fall tar det tid att komma framåt. Hos Jämtlandspolisen, och i Värmland, är andelen äldre öppna ärenden bland de högsta i landet, även om dessa minskat i Jämtland under 2009. Här handlar det om ärenden äldre än sex månader.

För att höja kvalitén på brottsutredningarna har polisen infört ett åtgärdsbatteri. Det handlar bland annat om utbildning av anmälningsupptagare, ökat säkrande av DNA-spår, fler lokala brottsplatsundersökare och utbildning i långtgående utredningsåtgärder i direkt anslutning till brottet.

Jämtland är ett av fyra län med de största minskningarna i den kategori som handlar om anmälda våldsbrott, tillgreppsbrott – exklusive i butik – och övriga brott mot person under 2009.

Annons