Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora förändringar inom Jämtlands gymnasieförbund

/
  • Det blir för- ändringar för  de cirka 3 500 gymnasieelever som går i någon av Jämtlands gymnasieförbunds skolor, berättar Mikael Cederberg, förbundschef.Foto: Lasse Ljungmark

Även på Jämtlands Gymnasieförbund, med undervisning i Östersund, Bräcke, Bispgården och Krokom kommer neddragningarna märkas inför skolstarten.

Annons

Redan i vintras aviserade Jämtlands gymnasieförbund de förändringar som väntade för höstens elever. Ekonomiska sparkrav kombinerat med en alltjämt minskande elevkull, där friskolor i högre grad är med och slåss om eleverna, har lett till åtgärder.

– Ungefär 50 helårstjänster försvinner. Det är en anpassning både på grund av neddragning och minskat antal elever, säger Mikael Cederberg, förbundschef.

– Vi har fått ett sparkrav på oss från våra ägarkommuner inför 2010 och för att klara det krävs att vi göra detta redan nu, säger han.

Förutom färre lärare innebär detta bland annat att:

teater- och dansinriktningen på estetprogrammet försvinner.

finsnickeriinriktningen på hantverksprogrammet försvinner.

något begränsade möjligheter till valbara kurser.

fortbildning för lärare begränsas genom att satsningen ”Lärarlyftet” avslutas.

gruppstorlekarna inom vissa ämnen och program ökar.

läromedelsanslagen minskas per elev med 4 000 kronor.

Men en förbättring för eleverna i år är att det blir mer svängrum i skolan. Det beror dels på att fordonsprogrammet huserar i nya lokaler på Fyrvalla-området och dels på att elevkullen är mindre.

– Arbetsmiljön kommer snarast att bli förbättrad. Det blir inte lika trångt för eleverna, vilket det varit några år, säger Mikael Cederberg.

Annons