Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor katastrofövning på Frösön

/

En stor katastrofövning genomförs i dag på Frösön. Scenariot är att ett passagerarplan har kraschat på Åre Östersund flygplats och cirka 100 passagerare är drabbade.

Annons

Planet störtade strax efter klockan tio på tisdagsförmiddagen och ett stort antal personer finns just nu på Frösön för att öva sig inför en eventuell verklig katastrof i framtiden. Mitt på tisdagen rapporterade de ansvariga för katastrofövningen att cirka 400 personer var inblandade.

Mats Nyman arbetar som så kallad brytpunktschef och ska se till att trafiken till och från olycksområdet fungerar. Enligt honom var det ungefär tio ambulanser som arbetade samtidigt med övningen.

Det finns också kontrollanter på platsen som ska observera hur övningen genomförs och sedan utvärdera arbetet. Tommy Lindgren från räddningstjänsten i Medelpad ska kontrollera hur räddningsledaren arbetar under övningen.

– Man har byggt upp skadeplatsen på ett bra sätt, var hans kommentar en bit in i övningen.

Många människor har också kallats in för att agera oroliga anhöriga som ringer för att få veta hur det gått.

Övningen, som kallas för Amalia, ska syfta till att de inblandade får öva praktiskt på en katastrof och men också att kommunikationen mellan dem fungerar. Länsstyrelsen, som håller i övningen, menar att ett par händelser de senaste åren visar att svåra olyckor mycket väl kan inträffa i länet. År 2006 rasade både vägen och järnvägen mellan Ånn och Enafors. Ett tillbud som kunde ha kostat många liv. År 2007 var ett charterplan nära att inte hinna lyfta på Åre Östersund flygplats, ett tillbud som också var nära att kosta många människor livet.

Mer läsning

Annons