Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor bilbälteskontroll i Jämtlands län

Under nästa vecka, 16-22 februari, genomför polisen en omfattande kontroll av bilbältesanvändningen i Jämtlands län och i hela landet.

Annons

Bältesanvändningen i Sverige är mycket hög i ett internationellt perspektiv. I dag använder 95 procent av förarna och passagerarna i framsätet bilbälte vid landsvägskörning. För körning i tätort är siffran cirka 90 procent.

Siffrorna är faktiskt historiskt höga. Men de kan bli ännu bättre.

Under 2008 omkom cirka 270 bilister i personbil. Drygt 40 procent av dem använde inte bilbälte vid olyckstillfället. Enligt en analys från Vägverket kunde cirka 50 personers liv ha räddats om de använt bilbälte.

Det är en anledning till att polisen nu skärper kontrollen av bältesanvändningen i hela landet mellan den 16 och 22 februari. Samtidigt kommer trafiksäkerhetsföreningen NTF att genomföra lokala informationsinsatser över hela landet.

- Polisens kontroller syftar till att öka bältesanvändningen och därmed bidra till att färre skadas eller dödas i trafiken. Polisen kommer att göra omfattande trafikkontroller över hela landet under veckan, säger Björn Lidö, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Vid sidan av kontroller av hastighet och nykterhet är bilbältesanvändningen ett prioriterat område för polisen.

Förutom att det är en stor säkerhetsrisk att inte använda bilbälte kan det också bli en rejäl smäll för plånboken. Bötesbeloppet för den som inte använder bilbälte är för närvarande 1 500 kronor.

KENNETH JOHANSSON/Nyhetsbyrån NA Media

Mer läsning

Annons