Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöldskyddsföreningen: Skoterfolket tar inte ansvar för stölder

/
  • Kjell Wedin, Håkan Jonasson och Sten Holmberg jobbar som poliser och sitter med i Stöldskyddsföreningen. De tycker det är lite konstigt att skoterfolket inte visat mer intresse för att undvika stölder.Foto: Ulrika Andersson

Stölderna av snöskotrar i Jämtlands län ökade markant förra året. Men skoterfolket tar inte sitt ansvar för att skydda sig mot tjuvarna. Det anser Stöldskyddsföreningen i länet.

Annons

Stöldskyddsföreningen i Jämtland kallade till ett kostnadsfritt seminarium den 21 januari för att ta ett helhetsgrepp kring problemen med de många skoterstölderna. Polis, försäkringsbolag och andra hade anlitats för att informera om hur man som skoterägare skyddar sig mot stölder.

En särskild inbjudan skickades till inte mindre än 140 skoterklubbar, uthyrare och återförsäljare av snöskotrar. Men när anmälningstiden gick ut i torsdags hade bara tio av de inbjudna nappat på seminariet. Det näst intill obefintliga intresset gjorde att Stöldskyddsföreningen fick ställa in arrangemanget.

– Finns inte intresset så kan vi inte göra annat än att ställa in, säger Kjell Wedin som är polis och sitter med i Stöldskyddsföreningen i Jämtland.

Han tycker att det är synd att så få skotermänniskor intresserar sig för stöldfrågan, särskilt med tanke på hur många som stals i Jämtland förra året. Mellan november 2007 och samma månad 2008 stals inte mindre än 54 snöskotrar med kopplingar till länet.

– Det var en anmärkningsvärt stor ökning, säger Håkan Jonasson som är polis och även han med i Stöldskyddsföreningen.

Kjell Wedin är förvånad över hur många skoterägare som faktiskt slarvar med stöldskyddet.

– Man kan ju bara åka upp till fjällvärlden och titta hur det ser ut på parkeringarna där. Ofta under veckorna står skotrarna olåsta utan tillsyn. Människor stöldskyddar inte sina skotrar som man skyddar andra ägodelar.

Många av de stulna snöskotrarna har varit värda 100 000 kronor eller mer. Stöldskyddsföreningens representanter i länet tycker det är konstigt att skoterfolket inte har ett större intresse att komma till rätta med problemet.

– I slutändan blir det ju kunderna som kommer att få betala det här via försäkringspremierna, säger Stefan Karlsson på Folksam i Östersund.

Han berättar att det av tio stulna skotrar bara är två som kommer till rätta medan förhållandet för stulna bilar är precis tvärt om. Skoterstölderna kostar med andra ord stora pengar för försäkringsbolagen.

Annons