Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statligt stödpaket räcker inte för att ta landstinget ur krisen

/
  • ”Det är bra att regeringen trots dramatiskt sjunkande skatteintäkter för staten prioriterar välfärdverksamheten i kommuner och landsting”, säger oppositionsrådet Marianne Larm-Svensson, c.
  • ”I år får vi ingenting och de 30 miljonerna kommer först i december för att användas under 2010”, säger landstingsrådet Robert Uitto, s.

Efterlängtat stödpaket ger Sveriges kommuner och landsting ett tillskott på totalt 17 miljarder. Men det räcker inte för att klara krisen i vårt län.

Annons

– Det är en droppe i havet, säger landstingsrådet Robert Uitto, men det är ett steg i rätt riktning. Dessutom kommer pengarna för sent, varslen är redan lagda.

För landstinget i Jämtland innebär det ett tillskott på 30 miljoner under 2010.

– I år får vi ingenting, säger Robert Uitto, och de 30 miljonerna kommer först i december för att användas under 2010.

Han kallar regeringens satsning för ”ett utspel om extra stöd till kommuner och landsting” även om han samtidigt säger att regeringen äntligen har lyssnat på delar av socialdemokraternas krav för att mildra svårigheterna inom skola, vård och omsorg.

– Det är ändå ett litet stöd för de stora skattebortfall som drabbar sektorn, säger han, även om vi just nu ser att vi förlorar över 80 miljoner nästa år på vikande statsbidrag och tappade skatteinkomster beroende på allt högre arbetslöshet.

Nästa vecka kommer en ny prognos och ingen tror att det är någon vändning på gång. Robert Uitto tror att landstinget får räkna med ytterligare tapp på 15-20 miljoner förutom de drygt 80 miljoner som redan har räknats fram.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har sagt att det behövs minst 15 miljarder till landets kommuner och landsting, nu blev det sju miljarder.

Oppositionsrådet Marianne Larm-Svensson, c, tycker ändå att det är ett välkommet tillskott till ”välfärdens kärna”.

– Regeringens besked att man ökar anslagen till kommunsektorn med sju miljarder inför 2010 är ett väldigt bra besked och motsvarar nästan vad Sverige kommuner och landsting tidigare har föreslagit, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon säger också att detta till trots kommer det att krävas betydande politiskt ledarskap och åtgärder för att nå ekonomisk balans i landstinget.

Mer läsning

Annons