Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startar unik utbildning

Mittuniversitetet startar en unik förskollärarutbildning tillsammans med den norska högskolan Dronning Mauds minne.

Annons

Den nya förskollärarutbildningen har en speciell inriktning, barnkultur och kulturarv. Och samarbetet mellan de båda skolorna är unikt. Det har, enligt projektledaren och adjunkten Elisabeth Sjöström, inte hänt tidigare att ett svenskt och ett norskt lärosäte har genomfört en hel utbildning tillsammans.

Den svensk-norska utbildningen startar till höstterminen och har plats för 20 svenska och 20 norska studenter. Utbildningen sker på distans men studenterna deltar även i ett antal träffar, både i Östersund och i Trondheim.

Jamtli och museet Sverresborg deltar också i utbildningen som samarbetspartners.

– Båda museerna har lång erfarenhet av pedagogisk verksamhet med barn. Våra studenter får en tydlig inriktning mot kulturmiljöer. De lär sig att använda kulturinstitutioner som bibliotek och museer i arbetet med barn, säger Elisabeth Sjöström i ett pressmeddelande.

Alla studenter ska göra en praktikperiod i både Sverige och Norge. De ska också göra praktik vid någon form av kulturinstitution. De svenska studenterna läser i 3,5 år medan de norska läser i 3 år. De som går utbildningen får examen i sitt hemland men Mittuniversitetet räknar med att utbildningen ökar möjligheterna att söka jobb i båda länderna.

Annons