Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startar pappaförening i länet

/
  • Kent Blix vill kämpa för att barn ska ha lika stor rätt till både sin mamma och sin pappa.

Barn måste ha lika stor rätt till båda sina föräldrar vid en separation. Så är det inte i dag och det är en av huvudanledningarna till att Kent Blix startat upp en lokal gren av föreningen Pappa-Barn.

Annons

Kent Blix startade för en vecka sedan en förening som ska arbeta för pappors rätt och för barns rätt till både sin mamma och sin pappa.
– Barn måste ha samma rätt till båda sina föräldrar, säger han och menar att det inte är någon självklarhet i Sverige i dag.
Han tar som exempel att många pappor upplever sig motarbetade vid en separation med barnets mor och att mammorna av tradition har övertaget när det kommer till vårdnaden av barnet.
– Det finns fortfarande en gammal syn kvar att barn är kvinnans angelägenhet. Det lever kvar i domstolar och inom socialtjänsten, säger Kent Blix och fortsätter:
– Många pappor som vill ta ansvar för sina barn tvingas till långa och dyra processer i domstol. I slutändan är det barnen som förlorar.
Han är själv pappa till tre barn och har upplevt de problem som kan uppstå när föräldrar inte kan komma överens om vårdnaden.
– Jag vill absolut inte ta ifrån mammorna några rättigheter men det måste vara jämställt, säger han.
Bara en vecka efter uppstarten av den lokala föreningen uppskattar Kent Blix att mellan 50 och 100 personer kommer att ansluta sig inom kort. Och det är absolut inte bara kvinnor som vill stödja kampen för båda föräldrars lika rättigheter.
– Vi har i föreningen cirka 25-30 procent som är kvinnor, säger Kent Blix.
Föreningen är bland annat till för att ge stöd och råd till både pappor och mammor som hamnar i olika typer av problem. Föreningen vill också verka för att lagar och traditioner ändras så att mammor och pappor behandlas lika i domstolar och andra myndigheter.

Mer läsning

Annons