Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startar kamp mot lägre hastighetsgränser på E14

/
  • Sten-Ove Danielsson, kommunalråd i Ånge, startar kampanj mot sänkta hastighetsgränser på E 14. Foto: Ingvar Ericsson

Sten-Ove Danielsson, sedan tio år tillbaka kommunalråd, s, i Ånge, har startat en kamp mot vägverkets sänkta hastighetsgränser på E 14.

Annons

Danielsson deltog för en tid sedan i ett möte med Västernorrlands länsstyrelse, vägverksregionen och Ånge kommun.

Där frågade kommunens tekniske chef Vägverkets företrädare hur det egentligen blir med hastighetsgränserna på vägen genom Västernorrland och Jämtland.

Han hörde sig för kring det obekräftade ryktet att farten kan komma att året runtbegränsas till 80 km/tim.

Vägverkets företrädare bekräftade ryktet och framhöll att gränsen bitvis faktiskt kan bli så låg som 70 mot bakgrund av nya normer.

De nya normerna sägs kräva mitträcke och akustiska, ”durrande” mittlinjer för en högre hastighetsgräns.

– Nu har vi slagit larm och börjat undersöka vilka funderingar som Vägverket faktiskt har i det här ärendet, säger Sten-Ove Danielsson.

Danielsson träffade en tid därefter Vägverkets regionchef i Härnösand, Karolin Ottosson, undrade om det låg någon sanning i det som mötet i Ånge givit.

– Ottosson sade sig ha hört ryktet och förklarade att hon efter att ha talat med Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö som förklarat att man i dag inte har någon anledning att ändra några gränser, berättar Danielsson.

Danielsson gör klart att Ånge kommun trots allt kommer att skriva till Vägverket i ärendet med ett brev där man förväntar sig att kommunen i god tid före eventuella beslut vill delta i diskussionen.

Sten-Ove Danielsson har även haft kontakt med Västernorrlands landshövding Bo Källstrand och han och Danielsson är överens om att lägga fallet på bevakning.

Sten-Ove Danielssons upp-fattning i frågan är klar:

– Nollvisionen är givetvis bra tänkt, men konsekvenserna är förödande.

– Man vill ju bara ramla av stolen när man hör vilka begränsningar Vägverket funderar på.

Danielsson förordar en året om-begränsning av 100 km/tim.

– Folk anpassar sig efter årstiden och om man studerar statistiken finner man att det är färre olyckor på vintern än på sommaren.

– Det finns inte en chans att Vägverket kan uppnå en acceptans för 80 km/tim på E 14, och trafikanterna tappar respekten för begränsningen.

– Om gränserna sänks som ryktet säger kommer det att gälla i Norrbotten och Västerbotten då måste vi få till stånd en kraftfull manifestation i ärendet.

Ånge kommun har i sitt officiella remissyttrande till Vägverket skrivit att anser att säkerhetshöjande åtgärder bör vidtas så att nuvarande hastighetsgränser kan bibehållas.

, heter det.

Mer läsning

Annons