Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sponsorkontrakt kan hindra forskning

/
  • Helena Jonsson har aldrig själv varit med och provat något åt forskare, men skulle frågan komma kan

Forskare anser att sponsorernas inflytande över elitidrott gör det svårare att utveckla nya produkter. Det är viktigt att rätt märke syns på bild i tidningar och skymtar förbi i tv-rutan. Samtidigt kan forskarna gynnas av sponsorernas vilja att vidareutveckla sin utrustning.

Annons

Det som kan ställa till problem, enligt Mikael Bäckström som är teknologiedoktor vid Mittuniversitetet i Östersund, är när forskaren tar fram en produkt som kan ligga i konflikt med sponsorerna.

– Ett exempel på det är sickeln som Leonid Kuzmin för ett par år sedan tog fram. Det är en ytbehandlare för skidor. Sickeln gör att åkaren inte behöver valla skidorna i samma utsträckning som förut, vilket var något som vallningsföretagen inte alls var sugna på, säger Mikael Bäckström.

När Leonid Kuzmin och Mikael Bäckström under våren ska prova de nya stavhandtagen, som Leonid tagit fram, kan skidskyttarna behöva göra det i hemlighet.

Skidskytten Helena Jonsson tycker att det är bra att forskare ser över utrustningen som idrottarna använder.

– Även om det är småsaker som de kan ändra på kan det innebära stora förbättringar för oss, säger hon.

Helena har aldrig känt sig begränsad att enbart kunna använda vissa märken i sin skidutrustning.

– Jag har ju kontrakt med vissa märken och är knuten till dem, men det går alltid att komma runt om jag skulle testa något som forskare tagit fram genom att inte visa upp det i till exempel tv och tidningar, säger Helena Jonsson.

Åke Nilsson, produkt och marknadsansvarig för Salomon och Atomic tycker inte att forskarna ska testa utrustning med idrottare på elitnivå, i hemlighet.

– När idrottaren skriver ett kontrakt måste de vara beredda att hålla sig till det märket. Det finns många duktiga idrottare som inte har ett kontrakt med ett sponsorföretag som kan testa utrustningen åt forskarna, säger Åke Nilsson.

Ett bra samarbete mellan sponsorföretagen och forskarna, anser Mikael Bäckström, gynnar bägge parter.

– Företaget ger oss pengar till forskningsutveckling och elitidrottarna får en bättre produkt.

Kan inte det vara ett problem att forskare tar emot sponsorernas pengar?

– Nej, skulle en forskare ha en dold agenda skulle han eller hon försvinna ganska snabbt från sin verksamhet.

– Som forskare måste man kunna visa upp vetenskapligt hållbara resultat. Vem som helst ska kunna reproducera de tester som forskaren har gjort, säger Mikael Bäckström.

Han ser gärna att forskningen är styrd delvis av företagsintressenter, som sponsorer till idrottare, och delvis är styrd av forskaren själv. Forskaren kan i sin tur söka statliga forskningsfinansiärer centralt eller lokalt.

– Då har forskaren frihet och möjlighet att prova teser som företag i alla fall till en början inte vill ta ansvar för. Det är det som för utvecklingen framåt, säger Mikael Bäckström.

Mer läsning

Annons