Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spice föreslås förbjudas om en månad

Myndigheterna har extra koll på ett trettiotal droger som florerar på nätet och som ännu inte är klassade som narkotika. Folkhälsoinstitutet kommer dock att inom en månad föreslå att drogen spice förbjuds.

Annons

Den 26 mars lämnades ett förslag till Socialdepartementet om narkotikaklassning av missbrukssubstansen Mefedron. En klassning som narkotika gör att också bruket av drogen blir olagligt.

Fler så kallade nätdroger är på gång att förbjudas – som den populära drogen spice. Statens folkhälsoinstitut, FHI, är på väg att identifierat flera verksamma narkotiska ämnen i preparatet.

– Vi räknar med att lämna förslag om narkotikaklassning till regeringen inom en månad, säger Anders Persson, utredare på FHI.

I Tyskland är drogen redan förbjuden. Frågan varför det dröjer med ett förbud i Sverige?

– Tyskland har en tillfällig klassning som sträcker sig under ett år. Det är annars bara ett EU-land, Frankrike, som har gjort en narkotikaklassning av spice just nu.

Enligt Anders Persson finns i dag 285 narkotikaklassade preparat i Sverige samt ett tjugotal hälsofarliga produkter på FHI:s svarta lista.

– Det finns också ett trettiotal droger som ännu inte är klassade men som vi har ständig kontroll över och uppsikt över. Vi samlar fakta om dem fortlöpande. Har vi tur har vi så pass på fötterna att vi redan i förväg kan förbjuda preparaten innan de kommer ut på marknaden.

Vilka är de?

– Det är ett problem. Om vi offentliggör det så väcker man en nyfikenhet bland de som tillverkar preparaten. Vi har bra koll på vad det är ”värt” att missbruka, men vi vågar inte gå ut med det.

Anders Persson påpekar att det finns en stor risk att drogtillverkare och säljare snabbt dumpar priserna på droger som inom kort kan komma förbjudas.

Det tar som snabbast ungefär två till tre månader att identifiera och narkotikaklassa en drog efter förslag från FHI och beslut i regeringen. Snabbare än så går det inte och bakgrunden stavas rättssäkerhet.

– Det tar tid att samla underlag för att bevisa att något har en narkotisk effekt. Man måste ha vetenskapligt underlag för att kunna narkotikaklassa och det handlar om rättssäkerhetsaspekten. En person kan bli dömd till tio års fängelse och då räcker det inte att man tycker till utan det måste finnas klara fakta.

Fotnot: Statens folkhälsoinstitut har uppdraget att bevaka och utreda behovet av klassificering av varor och substanser som inte är läkemedel

Mer läsning

Annons