Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkad sjukhuschef vill flytta till länet

/
  • Kjell Jönsson på sin före detta arbetsplats, Östersunds sjukhus. Foto: Stefan Ahlbom

Sjukhuschefen Kjell Jönsson på Enköpings sjukhus har fått sparken. Relationsproblem med landstingsdirektören Kerstin Westholm uppges vara den verkliga orsaken.

Annons

Kjell Jönsson slutar senast vid årsskiftet och får ett avgångsvederlag på 800 000 kronor vilket motsvarar elva månadslöner.

Kjell Jönsson är känd för jämtarna sedan har arbetade som sjukhuschef på Östersunds sjukhus och rationaliserade bort sig själv för ett antal år sedan.

Hans fru och dotter bor i Geneve dit han veckopendlar. Men nu längtar familjen till Östersund och Jämtland igen och Kjell Jönsson hoppas på att få ett jobb i länet.

– Formellt är det så att lasarettet i Enköping den 1 januari övergår till att drivas som intraprenad, formellt är det inte heller jag som har drivit den frågan utan min ägarberednings ordförande, säger Kjell Jönsson.

Men naturligtvis är det så att de drivit frågan tillsammans, men det är ordföranden som lämnat förslaget för 1,5 år sedan.

I måndags fattade landstingsstyrelsen beslutet och därefter bestämde sig landstingsdirektören för att utlysa tjänsten. Samtidigt informerade hon Kjell Jönsson om att han inte var lämplig för tjänsten.

Varför får vi inte veta. Men klart är att det blev en politisk strid om intraprenaden, alla ledamöter i opposition reserverade sig mot beslutet.

– Jag har fått ett bra avgångsavtal och vi har sagt att vi inte ska uttala oss om varför, säger Kjell Jönsson som erkänner att han blev förvånad över att han inte fick jobbet. Men säger sig ha känt att det har varit en ansträngd relation under en ganska lång tid.

Nu kan man gissa att landstingsdirektören fick en anledning att göra sig av med Kjell Jönsson.

– Det är din slutsats, konstaterar han, jag vet inte vilka överväganden som finns.

Landstingsrevisorerna har gett Kjell Jönsson kritik för att han bott i Geneve och London och haft en parkeringsplats på Arlanda som sjukhuset fått betala. Men om det är en av orsakerna vet han inte.

– Landstingsdirektören säger att hon gör en allmän bedömning och jag väljer att hålla mig till den överenskommelse vi har gjort.

– När det gäller ”exit” har jag blivit juste behandlad, jag jobbar kvar och fullföljer detta till nyår och sedan får jag elva månadslöner. Jag har ändå bara jobbat i 2,5 år så det kan jag inte klaga på.

Annons