Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spa-utbildning får nej – samhällsvetenskap är okej

Friskolan Plusgymnasiet får inte starta tre gymnasieprogram i Östersund med inriktning stylist, artist och spa. Skolan får däremot starta ett samhällsvetenskapligt program.

Annons

Företaget bakom friskolan, Pluskompetens utbildning i Sverige AB, hade lämnat en ansökan till Skolinspektionen om att få starta fyra nya gymnasieprogram i Östersund.

Enligt ansökan var tanken att skolan skulle erbjuda plats för 24 elever i varje program. Fullt utbyggd räknade skolan med att ha 360 elever och 25 lärare. Men Skolinspektionen godkände bara en av utbildningarna. Myndigheten anser att etableringen av ett samhällsvetenskapligt program uppfyller de villkor som ställs i skollagen och att en sådan utbildning inte innebär några påtagliga negativa konsekvenser för skolväsendet i Östersunds kommun.

Men när det gäller de tre andra utbildningarna, stylist, artist och spa, så blev det nej från Skolinspektionens sida. Anledningen är att de tre utbildningarna är jämförbara med hantverksprogrammet, estetiska programmet och omvårdnadsprogrammet. Alla tre finns redan i Östersunds kommun men elevunderlaget är inte så stort.

Exempelvis så var det bara 31 behöriga förstahandssökande till hantverksprogrammet inför höstterminen 2009. Därför, anser Skolinspektionen, finns det en påtaglig risk att Östersunds kommun på sikt skulle tvingas lägga ner sina program.

Utbildningsföretagets vd säger till Sveriges television att man inte vill starta en friskola i Östersund med enbart ett program.

Mer läsning

Annons