Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen är favoritmotivet för Göran

/
 • Solen är just nu Görans favoritmotiv. ”Solaktiviteterna har just börjat komma igång efter några års frånvaro. Foto: Jan Andersson
 • ”Nu är ju inte Frösön det bästa stället att plåta rymden ifrån. Jag åker helst till Andersön eller till en grusgrop i Kläppe,” säger Göran Strand.Foto: Jan Andersson
 • Solen är just nu Görans favoritmotiv. ”Solaktiviteterna har just börjat komma igång efter några års frånvaro. Foto: Jan Andersson
 • En fantastisk bild på solen från trädgården på Frösön. Höjden på solstormarna som syns upptill är lika höga som fem jordklot staplade på varann.Foto: Göran Strand
 • Vintergatan från Andersön. Försök att räkna stjärnorna.   Foto: Göran Strand
 • Halva tiden för att få till bra bilder tillbringar Göran vid datorn. Ibland måste han lägga flera tagningar på varandra.  Foto: Jan Andersson
 • Månen var nästan röd när Göran tog den här bildenFoto: Göran Strand
 • En galax två miljoner ljusår från jorden. Den bilden tog Göran med sitt starka objektivFoto: Göran Strand

Om ni ser en man i en trädgård på Frösön med en märklig anordning på ett stativ, ivrigt kikande mot solen eller månen är det antagligen Göran Strand. Hans hobby är att plåta rymden. Just nu är solen hans favorit.

Annons

I det här jobbet träffar man ständigt personer med olika hobbys. Det kan vara samlare, träsnidare eller blomsterodlare. På Frösön finns Göran Strand, systemutvecklare på Bracke systems i Östersund. Hans hobby är en av de mer originella. Som amatörastronom tar han bilder på rymden med sitt enorma teleobjektiv. På senare tid har solen blivit ett favoritmotiv.

Eftersom solen de senaste åren varit mycket inaktiv har det inte funnits så mycket att ta bilder på. Men nu håller den på att vakna till liv igen och solutbrotten, de så kallade protuberanserna, syns tydligt nu. Varje bild jag tar på solen blir olika.

Göran berättar att de utbrott av eldslågor man kan se på hans solbilder är lika höga som fem jordklot på varandra.

– Ett bra exempel på människan och jordens litenhet i den stora rymden, säger Göran.

Han har nyligen köpt ett datastyrt stativ som automatiskt styr kameran mot den planet han vill plåta.

– Nyligen ställde jag in min kamera på Andromedagalaxen, som ligger två miljoner ljusår från jorden. Eftersom kameran automatiskt följer jordens rotation blev bilderna jättebra.

Annars tycker Göran att Frösön inte är världens bästa plats att ta rymdbilder ifrån.

– Här finns störande ljus från Gustavsbergsbacken och även de starka strålkastarna från skidstadion gör att det blir besvärligt. Därför brukar jag åka till Andersön eller till en grusgrop i Kläppe för att få riktigt mörkt omkring mig.

Göran har successivt byggt upp sin utrustning för rymdfoto och han räknar med att han hittills har lagt ut cirka 150000 på sina kameraprylar.

– Men det går att ta bra rymdbilder för betydligt billigare slantar än så. Ett hyfsat kamerahus med ett par objektiv, ett vidvinkel och ett teleobjektiv samt ett stativ, brukar räcka.

– Mina foton är inte klara bara därför att jag tagit själva bilden. Det är bara hälften av jobbet. Det går åt mycket tid med bearbetning i datorn innan jag är nöjd med varje bild.

En tanke Göran har är att bygga ett rymdobservatorium i trädgården hemma på Byvägen.

– Det är mitt nästa projekt och inom något år så har jag nog min idé förverkligad, säger han.

Annons