Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden nära att få en prick

Socialnämnden lät kostnaderna skena iväg under 2008 utan att göra något åt det. Folkpartiets Mats El Kott ville därför rikta anmärkning mot tre av politikerna i nämnden under torsdagens kommunfullmäktige i Östersund.

Annons

Som LT tidigare har berättat har kostnaderna för socialnämnden eskalerat under 2008 och det är framförallt placeringar på institution och familjehem som kostat nämnden miljontals kronor.

Detta kände nämndens ledamöter till, om de ökade kostnaderna, utan att lösa problemet, påpekar Mats El Kott, fp, i samband med fullmäktige på torsdagen och under ärendet ”ansvarsfrihet”.

– Jag yrkar på att delar av socialnämnden inte beviljas ansvarsfrihet eller riktar anmärkning mot nämnden, säger Mats El Kott.

Och han namnger ordförande Stefan Konradsson, v, Alvi Berglund, s, samt Iren Olander,s.

El Kott skriver så här till kommunfullmäktige: ”I nämndens budgetuppföljning och prognos den 30 april 2008 anges ett bedömt underskott på helår med 11 miljoner 850 000 kr. Vad som är särskilt anmärkningsvärt är att i uppföljningen skrivs citat: Underskottet är förväntat av socialnämnden med tanke på att anslaget till dessa verksamheter varit underbudgeterat under flera år.”

– Det förefaller av den skrivningen att döma som om att nämnden inte behöver anpassa sig till den budget kommunfullmäktige har beslutat eftersom den enligt nämnden inte är okej. Varför ska då kommunfullmäktige besluta om budget kan man undra, säger El Kott.

Socialnämndsledamoten Pelle Lundgren, c, höll med:

– Det har inte funnits någon översyn och kontroll.

Han berättar att alliansen i nämnden vid tio tillfällen under 2008, i samband med beslut om placering av barn och unga, yrkat på billigare alternativ utan att ha fått gehör.

Stefan Konradsson är benägen att hålla med till vissa delar om att medvetenheten om kostnaden inte varit tillfredställande.

– Men nu finns det i alla fall en väldigt stor kostnadsmedvetenhet.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson, s, säger att kritiken är befogad men att vare sig anmärkning eller speciellt riktad kritik mot de nämnda ledamöterna är nödvändig då revisorerna inte kritiserat enskilda ledamöter eller föreslagit fråntagen ansvarsfrihet.

Kommunfullmäktige avslog Mats El Kotts yrkan.

Mer läsning

Annons