Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna ska satsa hårt på utbildning

/
  • Socialdemokraterna tar nu krafttag för att minska ungdomsarbetslösheten. De har gjort ett fempunktsprogram för jobb, utbildning och praktik till unga.  Foto: Gunnar Lundmark/SCANPIX
  • ”Till och med regeringen säger att många unga människor riskerar att aldrig komma ut på arbetsmarknaden”, säger riksdagsledamoten Marie Nordén. Foto: Håkan Luthmanw

Socialdemokraterna vill satsa på 52 000 fler utbildningsplatser i landet än regeringen. Det innebär totalt 75 663 platser. För vårt län blir det en satsning på runt 8,7 miljoner och 678 fler utbildningsplatser, totalt 864.

Annons

Det visar Socialdemokraternas, S, budgetmotion som ska presenteras i morgon tisdag, men som LT kan avslöja redan nu.

De har gjort ett fempunktsprogram för jobb, utbildning och praktik till unga, allt för att minska ungdomsarbetslösheten.

Jobbstart för unga.

Ungdomslyft.

Fler möjligheter till jobb, utbildning och praktik och krav på utbildning efter ett års arbetslöshet.

Fler platser i KY och högskola och bättre kvalitet.

Snabbare övergång från studier till arbete.

”Att skapa möjligheter och en ljusare framtidsbild för dagens unga generation är en nyckel för att klara framtidens utmaningar. Unga måste få chansen så att de kan växa och bidra med sin fulla potential”, skriver de.

Jobbstart för unga ska ersätta regeringens Jobbgaranti. Arbetsförmedlingen ska göra en snabb kartläggning av alla unga som skriver in sig vid förmedlingen redan första dagen.

De som bedöms behöva någon utbildning, praktikplats eller subventionerad anställning ska kunna få det redan från början.

Många arbetslösa har inte fullständig gymnasieexamen. Under 2010 och 2011 tror S att det kommer att vara tufft på arbetsmarknaden och då menar de att unga ska passa på att läsa in en examen i stället för att gå passivt arbetslösa.

Arbetsförmedlingen har räknat ut att totalt 120 000 unga kommer ut på arbetsmarknaden mellan år 2009 och 2012 utan slutbetyg från gymnasiet.

Därför vill S sjösätta ett tillfälligt program med 10 000 platser för unga arbetslösa som vill komplettera sin utbildning så de får grundläggande behörighet, det kallas Ungdomslyftet.

För att pressa tillbaka den ökande långtidsarbetslösheten måste Arbetsförmedlingen ha tillräckliga resurser att erbjuda. Därför föreslår S också mer pengar till jobbutbildning, lärlingsplatser, förstajobbet-avdrag och bättre stöd till unga med funktionshinder.

De ungdomar som står längts bort från arbetsmarknaden ska inte lämnas vind för våg. Senast efter ett års inskrivning vid Arbetsförmedlingen ställs krav på ungdomarna att delta i ”utbildningsstarten”.

Det handlar om en yrkesinriktad utbildning med arbetsplatsförlagd praktik enligt en modell hämtad från Danmark, som har en av den lägsta ungdomsarbetslösheten i EU.

Förstajobbet-avdraget innebär att de arbetsgivare som anställer en ung långtidsarbetslös får göra ett skatteavdrag på två tredjedelar av lönekostnaden under tolv månader.

– Vi vill satsa totalt 3,3 miljarder 2010, 4 miljarder 2011 och 2,3 miljarder under 2012. Det innebär runt 8,7 miljoner mer i satsningar än regeringen på Jämtlands län, säger riksdagsledamoten Marie Nordén (S) Östersund.

– Det här är en rättighet. I en del av Jämtlands kommuner ligger ungdomsarbetslösheten på 20–30 procent. Till och med regeringen säger att många unga människor riskerar att aldrig komma ut på arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons