Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snusk på krogen läggs ut på nätet

Medborgarna i Östersund ska lättare kunna få reda på vilka restauranger som har en bra livsmedelshygien. Kommunen planerar nämligen att publicera resultaten från alla livsmedelskontroller på internet.

Annons

En trend bland landets kommuner just nu är att flera börjat lägga ut resultaten från kommunens livsmedelskontroller på internet. Syftet är att kommunmedborgarna lättare ska kunna få information om hur restauranger och andra som hanterar mat och dryck sköter sig när det gäller livsmedelssäkerheten.

Även i Östersunds kommun finns planer på att göra informationen mer lättillgänglig på kommunens hemsida.

– Vi har funderingar på att lägga ut så mycket som möjligt av våra inspektionsprotokoll framöver, berättar Jari Hiltula som är miljöchef på Östersunds kommun.

Varje år görs ett stort antal tillsynsbesök inom Östersunds kommun och Jari Hiltula säger att det kommer ta tid innan nya rutiner att lägga ut all information på internet är i bruk. Samtidigt ser han flera fördelar med att göra resultaten mer lättillgängliga.

– Det här skulle ju faktiskt ge oss en möjlighet att jobba med konsumentmakt, säger han och menar att konsumenternas val att äta eller handla mat på olika ställen kan sätta press på de som inte sköter sig.

Jari Hiltula berättar att kommunens tillsyn av livsmedelshantering främst har två huvudsyften.

– Vi har ju två delar att tänka på. Det handlar både om att ta tillvara på kundens intressen men också att det blir en rättvis konkurrens bland de som hanterar livsmedel.

Kommunens protokoll från olika livsmedelstillsyner är redan i dag offentliga men den som vill ta del av dem måste gå till kommunhuset för att läsa. Om resultaten skulle finnas att läsa på internet skulle informationen sannolikt nå ut till fler.

– Det är förvånansvärt få som ringer och frågar oss om de inspektioner som görs. Det kanske är så att många inte vet att det är allmänna handlingar, säger Jari Hiltula.

Annons