Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småskalig matproduktion ska fylla tomma lokaler på Frösön

/
  • ”Gamla Warnershuset på Frösön kommer att sjuda av liv nästa år”, säger Christer Karlsson på Mr Sushi, som är en av företagarna som ska flytta dit vid årsskiftet. Foto: Jan Andersson
  • I det nya företagshuset på Frösön ska det bland annat lagas jämtländsk sushi.

Fyra småskaliga företag i matbranschen kommer att jobba under samma tak vid årsskiftet. Företagen har gemensamt hyrt den gamla restaurangdelen på före detta Warners på Frösön.

– Tänk vilka samordningsvinster vi kan göra, säger en av idégivarna, Christer Karlsson på Mr Sushi.

Annons

De stora lokalerna i Warnershuset ägs av kommunen och har stått tomma i tre år. Den nuvarande ytan är på 500 kvadratmeter, men nu byggs lokalen ut med ytterligare 150 kvadrat innan de nya hyresgästerna flyttar in.

De företag som redan har bestämt sig för att flytta till Warnershuset är Mr Sushi som i dag huserar på äldreboendet Västervik på Frösön, samt Mjösjö tunnbrödschips, som nu finns på Frösö hantverkshus. Dessutom finns en tefabrikör och en hamburgertillverkare bland de nya hyresgästerna.

– Men vi har flera förfrågningar, bland annat från ett smörgåsföretag. Jag tror att vi kommer att bli sammanlagt åtta företag här om något år, säger Christer Karlsson och talar om alla samordningsvinster företagen kan göra när de kommer att jobba under samma tak.

– Jag pratar om leveranser och inköp. Dessutom finns det flera lokaler i byggnaden vi kan ha gemensamt, som fikarum och omklädningsrum.

Företagen får betala marknadsmässiga hyror för lokalerna.

– Småskalig matproduktion är framtiden för det här länet, säger Christer Karlsson. Om vi tar vårt lilla företag som exempel, så fördubblar vi produktionen för varje år och efterfrågan på vår jämtländska sushi ökar konstant. Nu leverera vi till hela Mellannorrland och till Luleå. Nu när vi får nya lokaler så kan vi utvidga marknaden med Stockholmsområdet.

– Vi ser inget slut och framtiden ser mycket ljus ut.

Christer Karlsson har också en idé om att öppna ett kafé i Warnershuset, ett kafé som företagarna kan nyttja, men som ska vara öppet för allmänheten.

– Den här kåken som stått tom och tyst så länge kommer att blomstra av liv nästa år, skrattar Christer Karlsson.

Mer läsning

Annons