Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutbeskedet: Ängsmon räddas, tre måste stänga

Fyra fritidsgårdar stod på kommunens nedläggningslista. En räddas kvar: Ängsmogården i Torvalla. Det beslutade barn- och utbildningsnämnden på onsdagen.

Annons

Socialdemokraterna kovände i absolut sista sekunden i måndags när de på ett möte på Folkets hus i Östersund beslutade att satsa extra på att rädda kvar fritidsgårdarna i Östersund nästa år.

I går hade s-ledamöterna på barn- och utbildningsnämnden därmed ett tydligt uppdrag och det slutade med att fritidsgården Ängsmon i Torvalla får fortsätta sin verksamhet.

– Vi sagt att Ängsmon ska överleva, säger Björn Sandal (S), ordförande i nämnden.

Ur gårdagens beslutsprotokoll där tjänstemännen på förvaltningen får i uppdrag att ”…se över möjligheten att säkerställa fritidsgårdsverksamheten i Ängsmon och att återföra medel till områdena elevvård och personaltäthet i skolverksamheten”.

I januari ska det redovisas exakt hur det ska gå till.

Dragonen på Körfältet, Morénska villan och Östmans på Frösön kommer dock att läggas ner.

Varför räddas inte även de kvar?

– Det måste i så fall till en ny upphandling och det tar väldigt lång tid. En sådan fritidsgård kommer i så fall igång först hösten 2010. Vi bedömer att vi istället ska satsa energi på Parkskolan, säger Björn Sandal.

Delar av Parkskolan håller precis på att byggas om för att kunna ta emot ungdomar från Dragonen och Morénska villan. Som LT tidigare har berättat är det IFK Östersund, det vill säga personal från Morénska, som ska sköta driften.

Enligt Anders Byström, chef på barn- och utbildningsförvaltningen, kommer Parkskolans fritidsgård kunna tas i bruk senast i slutet av januari nästa år.

Gårdagens nämndbeslut innebär också att elevhälsan kommer att finnas kvar. Dessutom kommer sparkravet på en minskning av antalet lärartjänster att bli mindre kännbart. Sammanlagt 35 lärartjänster skulle bort enligt tidigare beslut. Nu blir det inte fullt lika många inför nästa år.

Oppositionen/alliansen i barn- och utbildningsnämnden är mindre nöjda med socialdemokraternas ambivalens i fritidsgårdsfrågan.

– Jag tycker att det är en stor brist på respekt att socialdemokraterna inte lade det här förslaget redan på fullmäktige förra veckan då vi diskuterade budgeten. Men bättre sent än aldrig, säger Jananders Mattsson (M).

Alliansen lade helt enkelt ner sina röster när beslutet om hur de fem extra miljonerna som nämnden fått nästa år, skulle fattas.

– Vi deltog inte i beslutet. Vårt förslag skulle ha inneburit fler gårdar än vad vi har i dag.

Annons