Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöjd i mekanikens anda

/

I helgen hölls en workshop på Folkets hus i Östersund där intresserade fick lära sig att slöjda i mekanikens anda. Den fantastiska knäpphärveln har fått stå för inspirationen.

Annons
Idén att sammanföra det mekaniska området med träslöjdskonsten kommer från Per Helldorff. Som slöjdare fick han för ett antal år sedan upp ögonen för den fantastiska knäpphärveln som är just en blandning av mekanik och träslöjd.
Knäpphärveln har sedan gammalt använts för att linda upp nyspunnet garn i så kallade härvlar. Men den finurligt konstruerade knäpphärveln inte bara lindade upp garnet utan räknade också hur många varv den snurrat och gav ifrån sig ett knäpp när det var dags att byta härvel.
Och det var just den här inblandningen av mekanik i en träkonstruktion som lockade Per Helldorff att börja slöjda mekaniska konstruktioner. Numer håller han årligen sommarkurser i det som han själv vill kalla för sensuell mekanik.
Lennart Nilsson var en av deltagarna på helgens workshop.
- Jag är med på det här för att jag tycker det är både roligt och spännande. Jag håller på med en del slöjd hemma och det kändes kul att få sammanföra mekaniken med slöjdandet, säger han.
Även Angela Åkerman var fascinerad av de nya möjligheterna som den sensuella mekaniken kunde ge henne som slöjdare.
- Det är just det här med att göra saker som inte bara står stilla utan som också gör olika saker, det är fascinerande.
Till den sensuella mekanik som Per Helldorff tillverkar hör bland annat skåp med olika mer eller mindre överraskande funktioner. Dörrar öppnas och stängs när man vevar på en vev men även andra spännande saker händer när kugghjulen i trä sätts i rörelse.
Helgens workshop ordnades av hemslöjdskonsulenterna i Jämtlands län.

Mer läsning

Annons