Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolorna i Östersund ska få bättre miljö

Östersunds skolor och förskolor kommer att rustas upp efter en stor inventering där alla byggnader har setts över.

Annons

Patric Bergström är relativt nyanställd som fastighetssamordnare på barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. De senaste månaderna har han arbetat med en stor översyn av vilka investeringar som behövs i kommunens skol- och förskolebyggnader.

Tidigare har varje skolområde gjort sin egen översyn men framöver vill kommunen att investeringarna ska fördelas mer rättvist.

– Tanken är att det inte ska vara den som skriker högst som får mest åtgärder utan att det är behoven som styr var man gör investeringarna, säger Patric Bergström.

I den översyn som gjorts har alla rektorsområden fått lista vilka behov som finns och hur de vill att eventuella åtgärder ska prioriteras. Patric Bergström berättar att många skolor och förskolor har liknande önskemål om vad som behöver förbättras eller rustas upp. Han säger till exempel att många förskolor behöver utrustas med skärmtak för att skydda barn som sover ute i barnvagn.

– Det handlar om ett tiotal förskolor som vi behöver åtgärda redan i år.

Ett par andra åtgärder som behövs på flera av kommunens förskolor är bättre utebelysning och staket. I skolorna handlar det mycket om att jobba med buller och bättre personalutrymmen.

– Flera skolor har också problem med att det blir väldigt varmt när solen ligger på. Där vi behöver sätta upp markiser för att sänka temperaturen i klassrum och arbetsrum, berättar Patric Bergström.

Han tror att ungefär hälften av alla förbättringar kan åtgärdas i år och att resterande investeringar får tas senare.

– Vi prioriterar arbetsmiljön i första hand, säger han.

Annons