Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor i länet brister i att rapportera in skolk

Många av landets gymnasieskolor är dåliga på att rapportera elever som skolkar. Flera skolor i Jämtlands län har till exempel inte rapporterat något skolk överhuvudtaget.

Annons

Enligt en rapport som myndigheten Statskontoret presenterade nyligen så är många av Sveriges gymnasieskolor dåliga på att rapportera skolk till CSN, Centrala studiestödsnämnden. Att skolorna inte rapporterar ogiltig frånvaro kan leda till att studiebidrag betalas ut till elever som egentligen inte har rätt till det.
Statskontorets undersökning visar att 60 procent av de granskade gymnasieskolorna inte meddelade ett enda fall av ogiltig frånvaro till CSN under läsåret 2007/2008. Regeln säger att elever som skolkar mer än 20 procent av sin studietid under en månad eller som är borta mer än 14 dagar i följd ska rapporteras till CSN och få lägre studiebidrag.
Även i Jämtlands län finns exempel på skolor som inte rapporterat något skolk från eleverna. I granskningen ingick 15 skolor från länet varav fyra inte rapporterade något skolk.
Bergs gymnasium till exempel hade under förra läsåret 154 elever men inte ett enda fall av skolk rapporterat. Samma gäller friskolan Vittra i Östersund med 293 elever utan någon rapport om skolkande. Även Dille gård i Ås rapporterade inte ett enda fall av skolk. VTC-gymnasiet där 247 elever studerade rapporterade sju fall.
Det kan visserligen finnas skolor där skolk inte förekommer men Statskontoret menar att det är orimligt att så många skolor med ett så stort antal elever inte haft någon ogiltig frånvaro.
Men det är inte bara gymnasieskolorna som underrapporterar skolk. Även högskolorna och vuxenskolan har en låg rapportering visar granskningen.
Statskontoret är en myndighet med uppgift att utreda olika frågor åt regeringen.

Mer läsning

Annons