Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmatens framtid utreds

Drygt 600 000 kronor ska Östersunds kommun och Jämtlands gymnasieförbund lägga ut på en utredning om mat i förskolor och skolor. Nu är avtalet skrivet med företaget som ska göra utredningen.

Annons
Matproduktionen för skolorna i Östersunds kommun är i behov av förändring, och det ligger flera faktorer bakom det.
Färre elever i grund- och gymnasieskola gör att verksamhetens fasta kostnader inte kan minskas i den takt som behövs för att kunna erbjuda mat till oförändrat portionspris. Skattemedel måste skjutas till om det inte sker en effektivisering.
Den nya livsmedelslagen har nya krav på egenkontroll som gör att behovet av specialkompetens ökat. Nya kök tillkommer i och med nya förskolor som byggs i kommunen. Höjda råvarupriser samt ökade krav på matmiljön från barn och ungdomar ligger också som grund till utredningen.
I kommunens välfärdsbokslut framgår dessutom att många elever varken äter frukost eller lunch. Det finns också med som en viktig faktor när utredningen ska göras. Ett av syftena med utredningen är att ta reda på vad det kan kosta att servera frukost och mellanmål till skoleleverna.
Upphandlingen av konsulttjänst för att utföra utredningen är klar. Kommunen har skrivit avtal med företaget Dining development i Landskrona. Totalsumman för att genomföra utredningen är 634000 kronor.
Utredningsuppdraget är indelat i fyra deluppdrag.
En förstudie om nuläget vad gäller organisation och kostnader. I den delen ska det också ges förslag på vad det kan kosta att sköta matproduktion med så låg kostnad som möjligt. Detta ska ställas mot en kostnad om maten produceras där den ska ätas, och mervärdet det medför.
Utredning av frukostservering i gymnasieskolan.
Utredning av mellanmålsservering i grundskola och gymnasieskola.
Utredning av samverkan med Hotell- och restaurangprogrammet på Palmcrantzskolan vad gäller de föregående två punkterna.
Det finns också en tanke på att parallellt göra en undersökning bland eleverna om deras uppfattning om skolmaten och kring varför eller varför inte de äter
Enligt tidplanen ska slutrapporten vara klar till mars nästa år.
Annons