Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Skolan måste bli bättre på att upptäcka droger”

/
  • Kjell Wedin berättar att flera skolor i Jämtland inte har något handlingsprogram för att hantera drogproblem. En stor brist eftersom just skolan spelar en mycket viktig roll när det handlar om att förhindra framtida missbruk.  Foto: Jan Andersson
  • ”Internet är en fruktansvärd langare, den största vi har i dag”, säger kriminalkommissarie Kjell Wedin.

Skolorna i Jämtland måste bli bättre på att upptäcka drogmissbruk i unga åldrar. Det anser Kjell Wedin vid polisen i Jämtland.

Annons

I går hölls en stor konferens om narkotika och alkohol på Folkets hus i Östersund. Kriminalkommissarie Kjell Wedin var en av talarna som med sin drygt 20 år långa erfarenhet av arbete med missbrukare hade mycket information att dela med sig.

En åsikt som han dryftade var att skolorna i Jämtland måste bli bättre på att upptäcka vilka elever som riskerar att hamna i missbruk och jobba aktivt tillsammans med andra för att förhindra framtida drogproblem.

– Skolorna måste lära sig att läsa signalerna bättre.

Kjell Wedin anser också att flera skolor inte är särskilt väl förberedda när de väl upptäcker drogproblem hos eleverna.

– Ibland ringer lärare till mig och frågar, vad ska vi göra nu? Men har ni inget handlingsprogram, frågar jag. Nej, svarar de då.

– Varje skola måste ha ett handlingsprogram för hur man hanterar droger så att lärare och rektorer vet hur de ska hantera situationen när den uppstår.

Kjell Wedin berättar att mellan 40–50 personer tas för ringa narkotikabrott varje månad i Jämtlands län. Hela 95 procent av dem i Östersund. Enligt honom strömmar olika droger in i Sverige men det är inte enskilda personer som är de främsta langarna.

– Internet är en fruktansvärd langare. Den största vi har i dag tror jag. Det bara väller in narkotika från Kina och andra ställen runt om i världen.

Projektet Riskbruk kan beskrivas som en samlingsplats för mobiliseringen mot alkohol, narkotika och kriminalitet i Jämtlands län. Ett stort antal jämtländska myndigheter, föreningar och organisationer deltar i mobiliseringen. Satsningen startade 2006 och innehåller årligen återkommande konferenser som den under gårdagen.

Mer läsning

Annons