Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsområden akut hotade

/

Värdefulla skogsområden i Sverige är helt oskyddade och många hotas akut av avverkning. I Jämtlands län återfinns 47 av de 150 skogarna.
Det visar en inventering som Naturskyddsföreningen gjort.

Annons

Totalt hittades 150 oskyddade skogar med sammanlag 6000 fynd av rödlistade arter. Nästan en tredjedel av skogarna finns i Jämtlands län, och cirka 1740 fynd av rödlistade arter finns i skogsområdena.

– Vi står inför ett haveri för naturvården i våra svenska skogar, samma år som naturvården fyller 100 år. Pengarna som ska användas för att skydda skogar är slut hos länsstyrelserna. Detta hotar att förstöra naturvärden i den svenska skogen för all framtid. Naturvårdsanslagen måste öka, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Efter inventeringen konstaterar föreningen att det står klart att regeringens naturvårdsanslag inte räcker.

Materialet som Naturskyddsföreningen samlat in från Dalarna, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten finns lagrat tillsammans med fynden av rödlistade arter, bilder och GPS-koordinater. Informationen har matats in i databankens webbtjänst, Artportalen, som är tillgänglig för alla.

Exempel på oskyddade skogar i länet, enligt Naturvårdsverkets sammanställning, är: Klumpvattnet och Norrsjöskogarna i Strömsunds kommun, Nyvallen och Brynndalen i Härjedalens kommun, Skalrun och Prästbodarna i Krokoms kommun samt Tjäderflon och Bergsjöklumpen i Åre kommun.

 

 

Annons