Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbolaget: Vi ska syna de kritiserade avverkningarna

Personal från SCA ska ge sig ut till hyggena där de kritiserade avverkningar har ägt rum för att klara ut om fel har begåtts när träden fälldes.

Annons

– Om någon har synpunkter på vår verksamhet tar vi det på stort allvar. Här är det mycket specificerad kritik. Vi har inte själva hunnit ut i de här trakterna för att kontrollera och följa upp. Det är nästa sak vi måste göra så fort som möjligt.

Det säger Rolf Edström, informationschef på SCA Skog i Sundsvall.

Härnäst ska SCA ta fram en beskrivning, om hur bolaget ser på Naturvårdsföreningens kritik, för att ge bolagets syn på saken.

Naturskyddsföreningen anser att på ett hygge i Jämtland har det begåtts fler än 200 brott mot miljöhänsynen. Är det något du kan kommentera i det här skedet?

– Vi bör ha varit där och tittat noga innan jag kan uttala mig om det. Man kan säga att det finns flera sätt att klara naturvårdskraven i skogsbruket.

– Allting ska vägas in. Har områden sparats i anslutning till avverkning där de här naturvärdena finns så kan det vara fullt legitimt att ändå avverka områden där det finns rödlistade arter.

– Det finns ingenting som säger att man inte får avverka ett område där det finns rödlistade arter och att dessa måste skyddas överallt, säger Rolf Edström.

Han konstaterar att det är frågan om en helhetsbedömning som ska göras och att SCA ska titta närmare på om bolaget utifrån ett större perspektiv lever upp till sina åtaganden vad gäller naturvårdskraven och värdefulla områden.

Naturskyddsföreningen hävdar också att SCA förra året fick tre allvarliga anmärkningar för brott mot FSC-standardens regler. Hur ser ni på det?

– Som jag minns det var det hösten 2007 som det uppdagades. Då var det klarlagt att vi inte hade rätt att avverka.

– Efter det har vi lagt enorma resurser, i både tid och pengar, att utbilda alla som jobbar med avverkning i fält.

– Vi har också lagt mycket tid på att följa upp avverkningar för att snabbt få en återkoppling på om avverkningen är bra eller inte, säger Rolf Edström.

– Vi har absolut blivit mycket bättre. Men hur det ser ut i de här tre fallen vet jag inte nu.

Mer läsning

Annons