Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogs- och träjobben akut hotade av krisen

Mer än var fjärde medlem i skogs- och träfacket är eller kommer att bli arbetslös den närmaste tiden.

Annons

Nu kräver de en hel del åtgärder av regeringen för att möta bostadsbrist och stora renoveringsbehov och på det sättet upprätthålla sysselsättningen samt behålla kompetens och kapacitet i branschen.

I Jämtlands län är grovt uppskattat mellan 10-15 procent av medlemmarna arbetslösa just nu.

– Trähusbranschen är i dallring i både Västernorrland och Jämtland, laminaten går inte heller särskilt bra och på träsidan är det kärvt läge, säger Alf Hallén som är ordförande för skogs- och träfackets avdelning i mellersta Norrland.

– Sågarna går fortfarande men jag är övertygad om att det händer något innan sommaren.

Han menar att om träindustrin inte vill har virket vem ska då sågverken exportera och sälja till. Ändå tror han inte att sågverken kommer att drabbas lika illa som träindustrin.

Nu kräver de åtgärder som ROT-avdrag, investeringsstöd för nyproduktion av hyreslägenheter och billiga ungdomsbostäder.

– Regeringen måste ge stimulans, alltså riktade medel, till kommunerna så de kan renovera och rusta upp befintliga fastigheter, säger Alf Hallén vidare. Här finns hur mycket som helst att göra.

Den bransch som drabbats allra hårdast är träindustrin. De lagda varslen indikerar att närmare hälften av de anställda kommer att ha förlorat sina jobb fram till och med första halvåret 2009.

Varslen fortsätter att öka samtidigt som nära hälften av Sveriges kommuner har bostadsbrist och renoveringsbehov i det befintliga fastighetsbeståndet.

”Om de stora varslen som i dag ligger inom exempelvis småhustillverkningen förverkligas kommer värdefull kompetens och produktionskapacitet att förloras inom branschen”, säger förbundsordföranden Kjell Dahlström i ett pressmeddelande.

”Detta var erfarenheten från fastighetskrisen i början av 90-talet och det kommer att bli mer kostsamt att ännu en gång återuppbygga produktionskapaciteten”.

Därför vill de att regeringen också inför kompetens och utbildningsstöd för arbetsgivare som vill utbilda personal i stället för uppsägningar.

Mer läsning

Annons