Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärper tonen: Återta utvisningsbeslutet

Nu skärper landstingsrådet Robert Uitto tillsammans med studentprästen Rut Törnkvist tonen till Migrationsverket när det gäller utvisningsbeslutet för Ali Kone, alias Omar, i Östersund.

Annons

– Återta utvisningsbeslutet, skriver de, och står fast vid kravet att Ali Kone ska ges rätten att söka uppehållstillstånd från Sverige.

Robert Uitto och Rut Törnkvist vill även få svar på om Migrationsverket kan garantera hans liv och säkerhet.

, undrar de.

De menar att Migrationsverket måste ha en plan hur han ska klara resa, ekonomi, sitt liv och boende eftersom han utvisas.

Robert Uitto och Rut Törnkvist har länge engagerat sig i Ali Kones fall. De ha samlat in runt 500 namn från jämtar som vill stoppa utvisningen och de har tillsammans med advokat Kåre Månsson pekat på paragrafer i utlänningslagen som talar till Kones fördel.

Men Migrationsverket är kallsinnigt.

, skriver Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson och säger att verket delar uppfattningen att lagen kan få inhumana konsekvenser i sådana här fall.

Han säger också att de välkomnar att regeringen tagit initiativ till en ändring av lagen sedan Migrationsverket uppmärksammat problematiken med familjeanknytning som uppkommit efter att ett beslut om utvisning eller avvisning vunnit laga kraft.

Men Rut Törnkvist menar att Migrationsverket lätt kan göra undantag med nuvarande lag.

– Migrationsverket ägnar sig åt lagvrängning, säger hon.

Annons