Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik: 40 miljoner blev 82 för nya Storsjöbadet

/

Storsjöbadet blev nästan dubbelt så dyrt som beräknat. Kostnaden för ombyggnaden steg från drygt 40 miljoner till 82 miljoner kronor. Kommunens revisorer är kritiska till hur de politiska besluten fattats i ärendet.

Annons

Kommunens revisorer har granskat ombyggnaden av Storsjöbadet och konstaterar att kostnaderna skjutit i höjden rejält under de år som ärendet valsats i olika instanser.

I den första kalkylen för ombyggnaden av badet uppskattades kostnaden till 41,4 miljoner kronor. Sedan dess har beloppet räknats upp ett flertal gånger.

Redan innan upphandlingen gjordes beräknades kostnaden bli 55 miljoner kronor. Efter upphandlingen var kalkylen 70 miljoner. Prognosen i dag är att den totala kostnaden för Storsjöbadet kommer att landa på cirka 82 miljoner kronor.Den granskning som revisorerna låtit göra kommer fram till att politikerna inte haft tillräckligt bra underlag för att fatta bra beslut om investeringarna. Revisionskonsulterna skriver i sin rapport att: ”Vår bedömning är därför att beslutsunderlagen har varit bristfälliga vilket lett till stora skillnader mellan beslutad investeringsbudget och slutligt utfall.”

En av förklaringarna till att kostnaderna skenat iväg är enligt kommunen den ”överhettning” som rådde inom byggsektorn när upphandlingen för ombyggnaden gjordes.

Annons