Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skar av sig tummen när han kastade sina sopor

/
  • ”Tummen är stel som en pinne och så kommer jag att få ha det resten av livet”, säger Hans Thörner efter olyckan i soprummet. Numera är Thörner ytterst försiktig när han slänger sina soppåsar.

När Hans Thörner skulle slänga sopor tryckte han ner påsen som låg överst i tunnan för att få plats för sin. Han kände att det stack till i handen och när han tittade efter hade hans tumme nästan blivit helt avskuren!
– Först fattade jag inte vad som hade hänt. Men när det började rinna en massa blod förstod jag att det måste vara en allvarlig skada.

Annons

Det var för knappt två månader sedan, den 22 oktober, som Hans skulle gå med påsen till soprummet utanför hyreshuset på Frösön.

– I vanlig ordning var tunnan full och jag började trycka ner påsen som låg längst upp för att få mer plats. Jag tyckte att det stack till i handen och när jag tittade efter så var tummen avskuren ända till benet.

Han fick åka till akuten och där såg man genast att skadan var för allvarlig att behandla här så Hans fick åka till Umeå för operation.

– Senor och muskler och blodkärl var avskurna och jag fick besked om att tummen inte skulle gå att återställa. Nu är den helt stel och går inte att böja, och så kommer jag att få ha det resten av mitt liv.

Vad Hans undrar mest över är vad det kan ha varit i påsen som var så vasst.

– Jag har funderat på ett om det var ett trasigt lysrör eller någon avslagen flaska och man undrar hur någon kan lägga något så farligt i soporna?

Efter en tid ringde Hans Thörner till fastighetsbolaget KB Stortorget för att höra hur det var med försäkringsfrågan och om han kunde få någon ersättning för sin skada.

– Då fick jag beskedet att KB Stortorget inte hade någon försäkring som kunde hjälpa mig.

Mats Portinsson var förvaltare av den aktuella hyresfastigheten när skadan skedde. Han säger att visserligen har fastighetsbolaget en försäkring, men den täcker inte den här typen av skada.

– Hade Hans Thörner skadat sig på en flaska utanför soprummet hade försäkringen gällt. Men när han stoppar ner handen i en tunna i soprummet blir det en annan sak.

På frågan varför inte fastighetsbolaget hört av sig till Thörner, säger Portinsson att man inte visste att skadan var så allvarlig.

Det är affärsmannen Bert Sjödin på Frösön som äger den aktuella fastigheten. Han beklagar djupt att olyckan har skett men säger också att det inte är något han som fastighetsägare kan ta ansvar för.

– Det värsta är att någon hyresgäst är så oansvarig så att den kastar glas i de vanliga soporna. Vi har delat ut lappar bland hyresgästerna med information om sopsortering och ändå händer något sådant här, det är sorgligt.

Mer läsning

Annons