Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapar nya jobb med höjda skatter

/

Flera skatter ska höjas för att finansiera oppositionens alternativ budget där det talas om att skapa fler jobb och mindre klyftor.

Annons

I Östersund presenterades skuggbudgeten på Wargentinsskolan. Riksdagsledamöterna Marie Nordén (S) och Jacob Johnson (V) samt kommunalrådet Karin Thomasson (MP) säger sig vara nöjda med överenskommelsen.

– Vi har ett gemensamt förslag för fler nya jobb och en hållbar miljöutveckling som är fullt ut finansierat. Vi satsar på 100 000 jobb och utbildningsplatser direkt, säger de rödgröna representanterna i ett pressmeddelande.

Finansieringen ska till betydande delar ske genom höjda skatter. Priset på bensin höjs med 29 plus 20 öre, vilket beräknas inbringa 3 miljarder nästa år samt drygt 5 miljarder året därpå.

Höjd skatt på vattenkraft och kärnkraft beräknas ge 2 miljarder årligen och andra miljöskatter ska dra in cirka 500 miljoner.

De som tjänar 50 000 kronor i månaden och uppåt kan räkna med höjda skatter som ska ge 2, 1 miljarder. Höjd skatt på alkohol och tobak ska dra in 2 miljarder. En modell för beskattning av förmögna är tänkt att införas år 2012 och beräknas inbringa 4 miljarder.

Dessutom blir det slut på avdrag för hushållsnära tjänster från juli 2011. Oppositionen räknar med att spara 1, 3 miljarder per år på så sätt, däremot finns inga beräkningar av hur många jobb som försvinner i den sektorn i det pressutskick som utgick i går.

Besparingar aviseras också inom försvaret, med 4 miljarder de kommande två åren. I den rödgröna budgeten ska skattehöjningarna och besparingarna finansiera ett stort att antal jobb inom den offentliga sektorn, samt leda till omställningar på miljöområdet och 44 000 utbildningsplatser.

– Med mer pengar till kommunerna ges utrymme för högre personaltäthet och bättre kvalitet i äldre- och barnomsorgen. Det blir en särskild satsning på rätt till heltid, sa Jacob Johnson (V) under Östersundsbesöket.

– Satsningen på klimatinvesteringar och förnyelsebar energi, till exempel utbyggnad av biogasproduktion, kommer att gynna utvecklingen i länet, enligt Karin Thomasson (MP).

Som särskilt positivt för Jämtlands län talas det om ett stöd för kommersiell service i glesbygd på 50 miljoner kronor, som till lika stora delar ska gå till utbyggnad av bredband och utveckling av ekologiskt jordbruk.

Skattereduktion för unga arbetslösa, utvidgat rotavdrag enligt nuvarande profil, sänkta skatter för småföretag och ökat bostadsbyggande är andra förändringar som framhålls i skuggbudgeten.

Mer läsning

Annons