Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukgymnaster i uppror mot landstingsledningen

/
  • ”Jag blir heligt förbannad. Jag accepterar inte att vi har ett landstingsråd som påstår att vi handlar med skattepengar”, säger en upprörd Leif Widegren, sjukgymnast på Frösön. Foto: Håkan Luthman

Nu är fyra av länets sjukgymnaster på krigsstigen sedan landstinget sagt att de inte får sälja sina företag. Det får däremot en privatläkare i länet som vill överlåta sin läkarmottagning.

Annons

– Jag kommer att driva kravet om att få överlåta mitt företag hur långt som helst. Till EU-domstolen också om det skulle behövas.

Det säger sjukgymnasten Leif Widegren som vill sälja sin mottagning men nekats av landstinget.

– Jag har varit privat sjukgymnast sedan 1998 och jag går då på den nationella taxan vilket innebär att jag får ersättning av landstinget för mina patienter, säger han,

När regeringen bestämde sig för att göra det möjligt att överlåta etableringar bestämde han sig.

– Jag skickade in en ansökan till landstinget och sade upp lägenheten eftersom det finns köpare, säger han. Jag har inte hälsan i behåll varför en försäljning vore det bästa.

Han beskriver de stora investeringar som faktiskt har gjorts med privata medel i hans mottagning och nu öppnades chansen att kunna sälja.

Men det är bråttom, senast innan årsskiftet måste affären vara klar innan landstinget i Jämtland inför vårdvalssystemet.

I lagtexten står det att landstinget ska agera mäklare, alltså ta den med högsta budet och teckna ett samverkansavtal och överlåtelseavtal.

– Andemeningen i lagen, som klubbats av Sveriges riksdag, måste väl respekteras även av landstingsledningen i Jämtland, menar Leif Widegren.

– Läkaren får sälja, bekräftar Anne-Marie Jaarnek, ledningsstaben avtal, men inte allmänläkare och sjukgymnaster för de är kategorier som kan ingå i det nya vårdvalssystemet.

– Det finns ett vårdval som vi är påtvingade av regeringen och vi har bestämt att primärvårdsläkare och sjukgymnastik ska ingå. Det är det som gäller, säger landstingsrådet Robert Uitto, s.

– De får sälja sin praktik så mycket de vill, men avtalet som innehåller en massa skattepengar ska de inte spekulera med. Det anser majoriteten i landstinget vara mycket viktigt.

– Jag tycker inte att man ska kunna överlåta sjukgymnastiketableringar hur som helst utan när landstinget anser att det finns ett behov, det är vi som styr skattemedlen. Behöver vi privata etableringar, säger vi till.

– Vi vill sluta ett nytt avtal om vi ser att vi behöver det. Det kan aldrig ske med automatik. Nu håller de på att spekulera med pengar som egentligen är intjänade av skattemedel.

I dag kommer frågan att diskuteras då landstingsstyrelsens sammanträder.

Andreas Norén, presumtiv köpare till en mottagning, har överklagat beslutet till länsrätten. Han menar att beslutet ska hävas för att möjliggöra köp och försäljning av ersättningsetableringar inom landstingen. Han ställde även krav på verkställighetsförbud i väntan på domstolsbeslutet. Det kravet avslogs av länsrätten.

Överklagandet beror på att Robert Uitto, s, själv har fattat beslutet. Något som Andreas Norén anser saknar stöd i landstingets delegationsordning.

Men Robert Uitto säger att han som landstingsstyrelsens ordförande får

Annons