Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista året med ”Jul i Jämtland”?

/
  • ”Jag fick lägga ut cirka 20 000 ur egen ficka för att få ut fjolårets tidning. Så kan man inte fortsätta”, säger Katarina Ryckenberg, här tillsammans med sonen Josef.
  • Till årets utgåva av ”Jul i Jämtland” kommer Katarina Ryckenberg bland annat att skriva en artikel om Gamla kyrkan  i Östersund. Det kan bli en av de sista artiklarna hon gör för tidningen.  Foto: Jan Andersson
  • Första omslaget 1936 med en bild av Rickard Ekman.

I 73 år har den anrika tidskriften ”Jul i Jämtland” kommit ut i kiosker och bokhandeln lagom till advent. Men årets upplaga verkar vara den sista.

– Jag har inte råd att lägga ut mer pengar för att trycka tidningen, säger ägaren Katarina Ryckenberg från Östersund.

Annons

Det var författaren Per Nilsson-Tannér och bokförläggaren J W Strömgren från Tandsbyn som julen 1936 gav ut första numret av Jämtlands lokala jultidning. Efter det har både Olle Berntssons tryckeri och Jengels förlag varit ägare till tidningen.

Under sin storhetstid på 1950- och 1960-talen var upplagan drygt 30 000 exemplar.

2007 köpte Katarina Ryckenberg ”Jul i Jämtland” för att förnya tidningen och försöka hitta yngre läsare men det har inte slagit väl ut.

– I fjol tryckte jag en upplaga på 3 000 exemplar och vi hade knappt några annonsörer. Det innebar att jag fick betala cirka 20 000 kronor ur egen ficka bara för att kunna ge ut tidningen. Det säger sig själv att så går det inte att fortsätta, säger hon.

Katarina Ryckenberg vill inget hellre än att tidningen kan fortsätta att komma ut, eftersom hon tycker att den är ett stycke jämtländsk kulturhistoria, men då måste någon gå in och stötta verksamheten med pengar.

– ”Jul i Jämtland” är snart den enda lokala jultidningen i landet, vad jag vet finns det bara en kvar nere i Småland. Jag tycker att det borde finnas ett intresse för att bevara tidningen i framtiden.

LT-medarbetaren Lo Rindberg har varit redaktör för ”Jul i Jämtland” i 25 år, mellan 1977 och 2002.

– Jag tycker det är mycket tragiskt om tidningen nu försvinner, men samtidigt förstår jag att det svårt att driva den här sortens tidskrift nu med dem konkurrens det är på marknaden. Tidigare fanns inte så mycket att välja på och i många hem, särskilt på landsbygden, var det ingen jul om de inte fick läsa ”Jul i Jämtland”.

Rindberg berättar att många av länets storheter bland författare och konstnärer medverkade i tidningen under hans tid som redaktör.

– Bland annat så skrev Carl-Göran Ekerwald en originalnovell till varje nummer och jag vet att det har resonerats om att samla alla de novellerna i en bok. Även Einar Hagnestad och Ingeborg Strangell har visat många originalverk i ”Jul i Jämtland”, säger Rindberg.

Annons