Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexhandeln är större än väntat i Norrland

/
  • Det står nu klart att den sexuella handeln i de fyra Norrlandslänen är större än vad man tidigare trott.  Foto: Ola Torkelsson/SCANPIX

I de fyra Norrlandslänen finns ett 60-tal kvinnor och män som öppet annonserar om sexuella tjänster.

Annons

Polisen har indikationer på att det förekommer en mer organiserad verksamhet i Norrland än vad tidigare varit känt.

Anna Ivaska, analytiker, har sedan september har arbetat med att kartlägga prostitution och människohandel för sexuella ändamål i de fyra norrlandslänen.

– Det förekommer både prostitution och koppleriverksamhet i det norra samverkansområdet, säger Anna Ivaska.

Hennes arbete ligger inom ramarna för de fyra norrlandslänens polismyndigheters gemensamma satsning mot människohandel och prostitution. Anna Ivaska är stationerad i Luleå.

En stor del av hennes arbete har handlat om att titta på internet på forum och annonssidor där kvinnor och män annonserar ut sexuella tjänster.

– Bland dessa är det inte någon person som finns i Jämtlands län. Länet har en avvikande situation från övriga länen för det är avsevärt mycket mindre öppen prostitution i Jämtland, säger hon.

I hela området har Anna Ivaska hittat ett 60-tal män och kvinnor som annonserat om sexuella tjänster på olika forum och hemsidor, bland dem ett 20-tal i Västernorrland.

– Majoriteten har varit bosatt i det område där de annonserat. För Jämtlands del har de som annonserat enbart varit på besök.

– Det har varit ett par besök i Jämtland där människor gjort en så kallad Norrlandsturné och besökt olika ställen, däribland Östersund, säger Anna Ivaska.

I dagarna blir Anna Ivaska klar med sin slutrapport.

– Förhoppningsvis kommer arbetet att förlängas under 2010. Det finns indikationer på att det förekommer en mer organiserad verksamhet. Det kommer vi naturligtvis att gå vidare med, säger Anna Ivaska.

– Det här en tidskrävande brottslighet att söka upp och man måste arbeta aktivt hela tiden. Det är som med trafikbrott, har man inga kontroller sker inga brott. Det är lika med prostitutionen, söker man inte efter det finns det inte.

Också länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland samarbetar av en kartläggning om sexköp och sexförsäljning. LT har tidigare skrivit om det. Bland annat har skolelever, taxiföretag, hotell, restauranger, socialtjänst och kvinnojourer besvarat en enkät med frågor om erfarenheter kring sexuella tjänster.

– Jag håller på att gå igenom sammanställningen av materialet en sista gång så jag vill inte säga något om resultatet just nu, säger Jenny Långström, som leder arbetet.

De har bland annat fått in cirka 500 enkäter från skolor i de båda länen. Resultatet kommer att offentliggöras inom kort berättar Långström.

Efter att projektet är klart hoppas länsstyrelserna ha en bild av attityder till och efterfrågan av sexuella tjänster och utifrån det få svar på hur de ska arbeta förebyggande.

Mer läsning

Annons