Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsningen på 16 nya villor i Sjömon tas upp i regeringsrätten

/

Satsningen på nya villatomter i Sjömon, Torvalla, har åkt på en rejäl motgång. Utbyggnaden i området har överklagats och är nu en fråga för regeringsrätten. Det kan dröja år innan ärendet är avgjort.

Annons

Östersunds kommuns plan är att dels vika plats åt 16 nya villatomter och dels ge möjlighet åt sju redan befintliga fritidshus att byggas om till permanentboenden i Sjömon, Torvalla – en satsning som tog tvärstopp för en vecka sedan.

Då överklagade en av sakägarna i området planen till regeringsrätten.

Överklagan innebär att Sjömoprojektet i kilen Plantskolan, Opevägen och järnvägen kommer att skjutas upp på obestämd tid.

– Vi har surdegar som har legat hos regeringsrätten i 1,5 år och vi har fortfarande inte hört någonting, säger Emma Ödéen, planarkitekt på Östersunds kommun.

Ett exempel är Frösö gästhem Valla 8:10 är en fråga för regeringsrätten sedan februari 2008.

I våras överklagades Östersunds kommuns beslut att ge tillstånd till 16 nya kommunala tomter i Sjömon, Torvalla, till länsstyrelsen.

Kommunens planer på att ta ner en del av skogen och sälja tomtmarken retade upp flera av de boende i området och sakägare skickade genast överklaganden till länsstyrelsen.

En åsikt som förts fram är att ett nytt bostadsområde mitt i jordbruksbygden skulle göra det svårare för bönderna att driva lantbruk.

En markägare har bland annat skrivit i sin överklagan till länsstyrelsen att den lilla skogsbarriär som kommer att finnas kvar mellan de som köper tomterna och det omgivande jordbruket inte räcker för att skilja de olika intressena. Det finns en risk för konflikter mellan bönder och de boende i området.

– Folk i området har inget emot att det ska byggas nytt på fritidshustomterna. Det är de 16 nya tomterna som de sätter sig emot, säger Emma Ödéen.

LRF, Lantbrukarnas riksförbund, har i ett yttrande påpekat att bostadsbyggande försvårar för lantbrukarna och att sabotage och stölder redan i dag kostar bönderna i Torvalla stora pengar.

– Ju mer folk som bor i närområdet desto mer värnar du om det. Så ser vi det, säger Emma Ödéen.

Mer läsning

Annons