Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samisktalande personal högvilt

/
  • ”Vi söker med ljus och lykta och aktiverar alla våra nätverk för att entusiasmera de med rätt examen att söka våra tjänster”, säger Ingela Ferm, verksamhetsplaneraren på utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Det har visat sig vara problematiskt för Jämtlands läns sex kommuner som är utsedda som samiska förvaltningsområden att hitta samisktalande personal till sina utlysta tjänster.

Annons

Den så kallade minoritetsspråkslagstiftningen infördes 1 januari i år. Den innebär en del problem för de förvaltningar i kommunerna som ska efterleva lagen med att hitta adekvat personal till sina verksamheter. Vid en rundringning, som Länstidningen gjort, har fem av de sex kommunerna; Berg, Härjedalen, Strömsund, Åre och Östersund alla påbörjat sin behovsinventering av samisktalande personal i framförallt barn- och äldreomsorg. Krokoms kommun blir förvaltnings kommun först i maj så de har precis påbörjat sitt arbete med uppdraget. Behoven är på vissa håll små och i andra delar av regionen finns redan idag samisktalande personal där de behövs. Men alla kommuner ser att de på sikt måste anställa samisktalande personal för att uppfylla lagen.

Ett av problemen i Östersund kommun finns bland annat inom barnomsorgen. Den hett efterlängtade förskoleavdelning i Östersunds kommun på Mosippans förskola planeras starta i höst och de har svårt att rekrytera kompetent personal. Intresset från föräldrar till samiska barn är väldigt stor och anmälningarna till förskolan duggar tätt. Verksamhetsplaneraren på utbildningsförvaltningen Ingela Ferm arbetar tillsammans med sin personal på bred front för att med alla upptänkliga medel hitta förskolepersonal som både har en pedagogisk examen och en språklig. Samiska, och framförallt sydsamiskan vilken främst är förekommande i vår region, är en liten språkgrupp så uppgiften är grannlaga. Det krävs att man inte bara talar god samiska utan också kan skriva och läsa obehindrat. Naturligtvis är det också viktigt att var väl insatt i den samiska kulturen för att kunna vara den kraft som man behöver på förskolan.

– Vi söker med ljus och lykta och aktiverar alla våra nätverk för att entusiasmera de med rätt examen att söka våra tjänster, säger Ingela Ferm. Om vi inte hittar rätt personal kommer vi att behöva göra andra övervägande vid tillsättningarna, kanske vi då anställer personal som kan språket men som inte har adekvat förskollärarbehörighet. Det blir naturligtvis nästa steg och vi kommer göra allt vi kan för att hitta personer som har både och.

Peter Larsson, samordningsstrateg med ansvar för minoritetsfrågorna inom Åres kommun, säger att man inte är helt främmande för att vända sig västerut om det krävs.

– Om vi inte hittar svenska sydsamer med den kompetens vi söker till tjänsterna får vi försöka locka över norska sydsamer om vi får likartade problem vid framtida rekryteringar.

Mer läsning

Annons